Авангард сирійських повстанців присягнув на вірність "Аль-Каїді"

10 квiтня 16:41

Угрупування "Джебхат ан-Нусра", яке стоїть в перших рядах збройного опору владі Сирії, офіційно визнало себе частиною "Аль-Каїди".

 

Ісламістське угрупування "Джебхат ан-Нусра" ("Фронт перемоги"), одне з найбільш боєздатних у складі сирійських повстанців, офіційно присягнуло на вірність лідерові "Аль-Каїди" Айману аз-Завахірі.

"Сини "Фронту аль-Нусра" відновлюють заставу (вірності) шейхові джихаду Айману аз-Завахірі і оголошують йому свою слухняність", - заявляє на аудіозаписі лідер "фронту" Абу Мухаммед аль-Голані, цитує Reuters.

Запис ісламістів було опубліковано майже відразу після того, як глава іракського відділення "Аль-Каїди" Абу Бакр аль-Багдаді вперше визнав, що "Джебхат ан-Нусра" є її філією в Сирії. Таким чином він фактично підтвердив, що проти режиму Башара Асада в Сирії в перших рядах воюють прихильники "Аль-Каїди".

Як зазначають оглядачі, в принципі, заява аль-Багдаді не стала одкровенням. Про зв'язки "Джебхат ан-Нусра" з "Аль-каїдою" було відомо і раніше, Вашингтон навіть вніс це угрупування до списку терористичних.

Однак важливою його заява виявляється на тлі спроб Франції і Великобританії переконати своїх партнерів з ЄС почати постачання зброї сирійської опозиції, "щоб бійці опору отримали можливість захищати себе". При цьому Париж і Лондон висловили готовність озброювати повстанців навіть без схвалення Євросоюзу. !zn

Читайте також:

Ісламський клірик видав фетву, що дозволяє сирійським бойовикам ґвалтувати жінок

В Європі чекають напливу сотень радикальних ісламістів з Сирії

Американському солдату загрожує страта за участь у боях у Сирії

Сили НАТО готові повторити в Сирії лівійський сценарій