Associated Press звинуватив владу США в таємному прослуховуванні телефонів журналістів

14 травня 12:26

Американські федеральні слідчі протягом двох місяців прослуховували розмови співробітників інформагентства AP не тільки з офісних, але і з домашніх телефонів.

 

Інформаційне агентство Associated Press звинуватило уряд США у незаконному прослуховуванні телефонів журналістів. Як йдеться поширеній АР заяві, мова йде про "масштабне і безпрецедентне" втручання в роботу агентства.

Президент і гендиректор інформагентства Гері Пруїтт вже звернувся з відкритим листом до генпрокурора США Еріка Холдера з вимогою пояснень.

За його даними, влада відстежувала вхідні та вихідні дзвінки співробітників АР за квітень-травень 2012 року з офісів агентства у Нью-Йорку, Вашингтоні і Хартфорді (Коннектікут), а також переговори з домашніх і мобільних телефонів як мінімум п'яти журналістів і одного редактора.

За неофіційною інформацією, слідчі отримували не розшифровки переговорів, але кількість і час дзвінків, а також номери телефонів, з якими зв'язувалися співробітники АР.

Як зазначив Гері Пруїтт, прослуховування надає силовикам дані про засекречені джерела інформації, з якими контактують журналісти, а також дає їм доступ до інформації особистого характеру, на що влада зовсім не має права.

Правоохоронні органи поки не назвали причину, з якої телефони Associated Press були поставлені на прослуховування. Однак, як припускає Los Angeles Times, Мін'юст дав дозвіл на відстеження розмов, щоб встановити джерела витоку інформації про те, як ЦРУ запобігла теракту "Аль-Каїди" з підриву літака, що летить до США, і провела спецоперації в Ємені. Агентство опублікувало замітку про це 7 травня 2012 року. !zn

Читайте також:

Журналістів Bloomberg викрили у фінансовому шпигунстві за клієнтами агентства

В Іраку заборонили мовлення "Аль-Джазіри" за "пропаганду ворожнечі"

ФБР хоче "прослуховувати" весь інтернет - від Gmail та Skype до ігрових чатів