Associated Press у боротьбі за політкоректність заборонило слова "нелегальний іммігрант" та "шизофренік"

03 квiтня 16:34

Найбільше новинне агентство оголосило курс на "відмову від використання штампів, що характеризують людину".

 

Новинне агентство Associated Press занесло у "чорний список" словосполучення "нелегальний іммігрант", повідомила в офіційному блозі віце-президент і виконавчий редактор AP Кетлін Керрол. Відтепер слово "нелегальний" не можна застосовувати до людей, а ось їхні дії або вчинки можуть потрапляти під визначення "незаконні".

Заборона на використання терміну "нелегальний іммігрант" обговорювалася і раніше, але компромісу досягнуто не було. Дискусії з цього питання відновили після того, як керівництво агентства вирішило відмовитися від стереотипів при позначенні хворих людей. Так, замість "шизофреніків", у повідомленнях з'явилися "особи, у яких діагностовано шизофренію".

Керрол вважає, що відмова від використання стереотипів, які характеризують людину, на користь опису її поведінки може спочатку ускладнити життя редакторам агентства, що звикли до повсюдного використання штампів. Тим не менш, нововведення повинне принести позитивні результати, оскільки найчастіше стереотипи лише поверхово описують ситуацію, заважають проникнути у суть питання.

Стандарти Associated Press є авторитетними по всій країні. Відмови від терміну "нелегальний іммігрант" підтримують прихильники імміграційної реформи. Проте секретар Міністерства внутрішньої безпеки США Джанет Наполітано сказала, що не розуміє, навіщо потрібні всі ці лінгвістичні війни, вона вважає термін "нелегальний іммігрант" цілком припустимим, повідомляє The Washington Post.

Агентство відзначило, що приділяє увагу і стежить за постійним розвитком англійської мови, яка збагачується новими словами і термінами, здатними найбільш точно передати суть.

У своєму зверненні Кетлін закликала "любителів англійської мови" допомогти агентству боротися з ярликами і штампами, попросила залишати свої думки і побажання в коментарях на сайті агентства. !zn