Аргентина заявила, що Британія направила до Фолклендів ядерні субмарини

25 лютого 20:25

Буенос-Айрес стурбований тим, що Лондон може почати розміщення ядерних озброєнь у Південній Атлантиці.

 

Великобританія направила в район спірних Фолклендських (Мальвінських) островів підводні човни, здатні нести ядерну зброю, заявив 25 лютого представник Аргентини Едуардо Зуайн на Конференції ООН з роззброєння.

За словами Зуайна, Лондон продовжує нарощувати військову присутність у зоні Фолклендів, зокрема, "переміщаючи підводні човни, здатні нести ядерний заряд, на зону, вільну від ядерної зброї".

"Аргентина особливо стурбована тим, що Великобританія може почати розміщення ядерних озброєнь у Південній Атлантиці", - зазначив він.

Представник Аргентини стверджує, що Лондон таким чином порушує положення підписаного в 1967 році договору про заборону ядерної зброї в Латинській Америці і Карибському басейні, відомого як договір Тлателолко (названий так за місцем підписання - району Тлателолко в Мехіко).

За цим договором на території Латинської Америки заборонено випробування, використання, виготовлення, виробництво або придбання будь-яким шляхом ядерної зброї, а також його отримання, встановлення, розміщення, зберігання і володіння.

Зуайн додав, що Великобританія досі не надала жодних пояснень щодо можливих переміщень підводних човнів, здатних нести ядерний заряд.

За його словами, надмірна військова присутність Великобританії в регіоні - на островах перебувають понад 1,5 тисячі британських військовослужбовців при 3 тисячах цивільного населення - є предметом для занепокоєння не тільки з боку Аргентини, але і для регіональних латиноамериканських організацій.

Нагадаємо, Фолклендські острови належать Великобританії з 1830-х років і є предметом територіального спору Сполученого Королівства з Аргентиною. Ця британська заморська територія є важливим перевалочним пунктом на шляху з Атлантичного океану в Тихий і дозволяє контролювати Південну Атлантику.

У 1982 році дві країни вступили в збройний конфлікт, який Аргентина програла, але, незважаючи на це, Буенос-Айрес вважає ці острови своїми. !zn

Читайте також:

Китай випустив глобуси, на яких присвоїв собі майже все Південно-Китайське море

Аргентина знову вимагала у Британії повернути Фолклендські острови

Католицьку церкву Аргентини визнали винною в злочинах диктатури

Посольство Великобританії в Аргентині закидали камінням і коктейлями Молотова