Amnesty International: страта відходить у минуле

10 квiтня 09:04

Правозахисники вважають, що страта у світі, незважаючи на прикрі відкати", в цілому стає все менш поширеною. У 2012 році страчали у 21 країні світу.

 

Правозахисна організація Amnesty International констатувала зниження застосування страти по всьому світу за останнє десятиліття. Згідно з даними моніторингу, вища міра покарання зберігається лише у невеликій групі країн, а рух до відмови від неї спостерігається у всіх куточках світу.

За даними щорічної доповіді, присвяченої практиці страти у світі, у 2012 році були страчені 682 людини - це всього на два випадки більше, ніж у 2011 році. Крім того, у 58 країнах були винесені 1722 смертних вироки, які можуть набути чинності. У 2011 році таких країн було 63, а самих вироків - 1923.

Втім, оптимістичні висновки правозахисників виключають статистику з Китаю, де, як вважає Amnesty International, у 2012 мали місце тисячі страт, інформація про число яких тримається у таємниці.

У Китаї, як стверджують правозахисники, стратили більше людей, ніж у всіх інших країнах разом узятих.

У п'ятірку країн, де людей страчують найбільше, входять також Іран, Ірак, Саудівська Аравія і США. Від останніх лише трохи відстає Ємен.

Варто відзначити, що людей засуджували до смерті, в тому числі, за ненасильницькі злочини, починаючи з наркоторгівлі і економічних злочинів і закінчуючи "віровідступництвом", "богохульством" і "перелюбом". Серед способів страти, які все ще застосовувалися у вищезгаданих країнах в минулому році, були такі, як повішення, відсікання голови, розстріл і смертельні ін'єкції.

У Саудівській Аравії зафіксований один випадок, коли тіло обезголовленого чоловіка виставили на огляд, розіпнули на хресті.

Після довгої паузи поновилися страти в Індії, Японії і Пакистані. У листопаді в Індії відбулася перша за дев'ять років страта. В Японії у березні стратили трьох смертників, а ближче до кінця року ще одного; так закінчилася 20-місячна перерва у виконанні страти.

У той же час, у В'єтнамі за минулий рік не було винесено жодного смертного вироку. Дотримувався мораторію на страту Сінгапур. Найважливішу міжнародну угоду ратифікувала Монголія, згідно з якою країна взяла на себе зобов'язання щодо скасування смертної кари.

На Близькому Сході і в Північній Африці, на думку правозахисників, навпаки, мало позитивних зрушень. Застосування смертної кари в цьому регіоні продовжує викликати велику заклопотаність авторів доповіді. 99% всіх страт в регіоні були здійснені в Ірані, Саудівській Аравії, Іраку і Ємені.

Особливо викликав тривогу стрибок кількості страт в Іраку, де вбили не менше 129 осіб, що майже вдвічі більше, ніж в 2011 році, коли кількість страчених склала 68 людей.

Іран вийшов на друге місце після Китаю за кількістю страт: тільки офіційно повідомлялося про 314 страти, але справжня їхня кількість, за даними Amnesty International, набагато більша. У правозахисників нібито є документальна інформація про десятки страт, які влада так і не визнала.

Через збройний конфлікт в Сирії отримати достовірні відомості про застосування страти там також поки неможливо.

"Країни Африки, розташовані на південь від Сахари, рухалися назустріч скасуванню смертної кари", - відзначають автори доповіді. Так, у Беніні прийняли низку нормативних актів, спрямованих на усунення відповідних статей законодавства, а Гана планує відмовитися від смертної кари у своїй новій конституції. У С'єрра-Леоне не залишилося жодного засудженого на смерть.

І все ж кількість страт і смертних вироків у регіоні значно зросла за рахунок отримання відомостей з Судану і Гамбії. У Гамбії після майже тридцятирічної перерви в серпні стратили відразу дев'ять людей. Це викликало обурення у світі, і президент Яйя Джамме оголосив "умовний" мораторій на страту, який "автоматично знімається" у разі підвищення рівня злочинності. У Судані відбулося не менше 19 страт і було винесено 199 смертних вироків.

Північна і Південа Америка залишаються єдиною країною, де зберігається страта.

У 2012 році загальна кількість страт у Штатах, як і в попередньому році, склала 43. Однак вироки приводили до виконання лише дев'ять штатів проти 13 у 2011 році. Крім того, ву квітні минулого року Коннектикут став 17-м за рахунком штатом, де скасували страту. У листопаді в Каліфорнії обговорювалося проведення референдуму про скасування страти, але його супротивники перемогли з незначною перевагою голосів.

У Європі і Центральній Азії єдиною країною, де зберігається страта, залишається Білорусь. У 2012 році там стратили не менше трьох осіб. !zn

Читайте також:

Комуністи запропонували повернути в Україні смертну кару

Саудівська Аравія вирішила замінити обезголовлювання на розстріл через нестачу катів

Українці виступають проти вільного володіння зброєю, але за страту