Ахмадінежад назвав Чавеса "символом революціонерів", а західні ЗМІ вигадали про Христа

06 березня 14:45

Західні ЗМІ дезінформували, що президент Ірану порівняв Уго Чавеса з Христом або шахідом, якого чекає друге пришестя.

 

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад висловив свої співчуття у зв'язку зі смертю президента Венесуели Уго Чавеса, який помер 5 березня у лікарні Каракаса після двох років боротьби з раком.

Відповідний лист він надіслав віце-президенту Ніколасу Мадуро, називаючи його "шанованим наступником президента Венесуели".

За словами Ахмадінежада, Чавес був символом усіх лицарів революціонерів та борців проти імперіалізму, і є прикладом боротьби за свободу, який поставив прапор антиколоніалізму у пошуках справедливості і братства серед всіх націй світу.

"Високий дух цієї великої людини, звільнившись від землі, вознісся на небеса і кинув світ у скорботу. Венесуела втратила хороброго сина, а вся планета - мудрого вождя і революціонера", - наголошується у повідомленні Ахмадінежада.

Іранський президент також висловив надію, що Чавес буде жити доти, поки будуть живі такі поняття, як справедливість, любов, свобода і людські гідності. "Він все ще живий, поки живі люди, що прагнуть встановлення незалежності, добра і справедливості у світі", - підкреслив він.

Лист Ахмадінежад підписав як "Твій брат і друг".

Зазначимо, що ряд англомовних західних ЗМІ дещо інше повідомлення Ахмадінежада.

Вони стверджують, зокрема, що президент Ірану назвав Чавеса "мучеником, який поплатився життям за піднесення Венесуели і свободу її громадян" і висловлював переконання, що він "повернеться на Землю, як праведний Ісус або Досконала людина" - натякаючи на 12-го шиїтського імама, якого, згідно з повір'ям, чекає друге пришестя.

Проте ні на сайті президента Ірану, ні в текстах, опублікованих латиноамериканською пресою, про мученика та Ісуса не згадується.

Нагадаємо, Уго Чавес помер від раку у вівторок, 5 березня, у віці 58 років. Венесуела та Іран підтримували вкрай тісні стосунки, їхніх лідерів об'єднувало "антиімперіалістичне" прагнення протистояти політиці Сполучених Штатів. З 1999 року Чавес здійснив 13 візитів в Іран, а Ахмадінежад з 2005 року відвідав Венесуелу шість разів.

Чавес неодноразово звинувачував Захід у тому, що він "тримає на прицілі" Іран через те, що іранські нафтові запаси - одні з найбільших у світі. !zn

Читайте також:

Що чекає на Венесуелу після смерті Чавеса: прогнози експертів

Смерть Чавеса засмутила Росію і надихнула США

У Венесуелі оголошено тижневу жалобу за Чавесом і дострокові вибори

Винними у важкій хворобі Уго Чавеса оголосили ворогів Венесуели

Після двох років боротьби з раком помер Уго Чавес