Агонія Алеппо стане перевіркою на рішучість для Європи – FT

09 лютого 11:35

28 держав-членів ЄС повинні подолати свої внутрішні розбіжності і об'єднатися навколо спільної міграційної політики.

 

Із кожним днем міграційна криза в Європі поглиблюється. В останні кілька тижнів, уряди країн ЄС намагалися, але так і не змогли уповільнити потік біженців з Близького Сходу, Балкан і в Північної Африки, пише британське видання The Financial Times.

У минулому місяці 61 тисяча біженців прибули в Грецію через Туреччину: ця цифра в 35 разів більше, ніж у січні 2015 року. Ще більше посилить ситуацію наступ сирійського президента з РФ в Алеппо, зазначається в статті.

Бомбардування вже і так змусили понад 100 тисяч осіб просити у Туреччині можливість перетнути кордон. "Будь-які гуманітарні заклики на адресу російського президента Володимира Путіна припинити авіаудари, схоже, мають мало шансів на успіх. Здається, російський лідер твердо вирішив знищити повстанців, які виступають проти Асада, так само, як він це зробив з допомогою довірених осіб в Чечні", - йдеться в статті.

Автор статті підкреслює, що США та їх європейські союзники не виявляють великого інтересу до можливості вирішення сирійського конфлікту військовим шляхом. "Тим не менш, лідери ЄС не повинні закривати свої очі на необхідність досягти угоди між собою про те, як управляти числом мігрантів", - пише автор.

Як пише FT, німецький канцлер Ангела Меркель та інші лідери ЄС справедливо визнали, що, якщо вони хочуть керувати потоками біженців, вони повинні переконати сусідів Сирії, Туреччини, зокрема, надати їм притулок, не дозволяючи при цьому пересуватися далі до Європи. У зв'язку з чим ЄС надає 3 млрд євро Анкарі не рішення цієї задачі. "Але в Європи теж повинні бути свої зобов'язання. Не можна зловживати допомогою Туреччини, Йорданії та Лівану, які взяли на себе питання з біженцями. 28 країн ЄС мають продемонструвати, що готувати надати біженцям притулок", - йдеться в статті.

Голландія пропонувала країнам-членам ЄС приймати в рік до 250 тисяч осіб, тимчасово розквартированих в Туреччині. "Враховуючи занепокоєння у міграційньому питанні в Європі, голландський план вимагає певної політичної мужності, яку слід показати європейським лідерам", - йдеться в статті. Поки вони зробили вибір на користь популістських заходів, в першу чергу щодо планів створення бар'єру між Грецією і Македонією, щоб припинити неконтрольовану міграцію через кордон. "Це недоцільно, так як мігранти знайдуть інші маршрути, щоб потрапити в Європу", - вважає автор статті.

"Дивлячись на ситуацію з бомбардуванням Росією Алеппо, лідери ЄС повинні усвідомити, що поставлено на карту. Путін не тільки розгорнув свої повітряні сили, щоб зміцнити російську владу на Близькому Сході. Він також сприяє кризі біженців, що ставить під питання європейська єдність - причина того популізм і ризики, що підривають позицію канцлера Німеччини, яка протягом всього втручання в Україну протистояла йому (Путіну – ред.). 28 держав-членів ЄС повинні подолати свої внутрішні розбіжності і об'єднатися навколо спільної міграційної політики, перш ніж Путін посилить їх розбіжності", - резюмує автор.

Читайте також: Десятки тисяч сирійців стали біженцями через наступ військ Асада і ВПС РФ на Алеппо

Як писало агентство Bloomberg, конфлікт у Сирії звужується до протистояння між Асадом і ІД. "Стратегія Росії полягає в тому, щоб повернутися за стіл переговорів, коли Асад зможе сказати, що контролює всі великі населені пункти Сирії. Це дозволить йому позиціонувати себе в авангарді боротьби з "Ісламським державою", - сказав старший науковий співробітник Атлантичної ради Аарон Штейн.

Минулого тижня повідомлялося, що у Асада заявили про наближення перемоги у громадянській війні.

Напередодні повідомлялося, що в результаті наступу сирійських урядових військ на Алеппо і посилення авіаударів ВПС Росії десятки тисяч сирійців були змушені тікати з міста, побоюючись, що населений пункт незабаром опиниться під повною облогою військ президента Сирії Башара Асада.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".