2015 рік може стати останнім для влади Путіна – Die Welt

13 сiчня 19:10

Російські олігархи знають, що їхня країна не зможе бути успішної і приносити прибутки без Заходу, якому протистоїть Путін.

 

Схожість між становищем Росії сьогодні і передумовами розпаду СРСР очевидна. В другій половині 80-х років Москва тільки-но почала оговтуватися після війни в Афганістані, коли ціни на нафту несподівано обвалилися. А Леонід Брежнєв залишив країну з економічним застоєм.

Поки перший президент Радянського Союзу Михайло Горбачов перебував у резиденції в Криму, його колишній товариш Борис Єльцин у Москві оголосив про заборону комуністичної партії, яку він очолював.

Подібний сценарій може повторитися в цьому році з президентом Володимиром Путіним, - пише видання Die Welt. Росія веде війну з сусідньою Україною, страждає від обвалу цін на нафту і санкцій Заходу. Але російський президент розповідає про стан економіки так, ніби ніякої кризи немає. Під час останньої прес-конференції він розповів про підвищення пенсій, реформи і навіть рекордний врожай згадав.

Путін не знімає "рожеві окуляри", розглядаючи економіку Росії. Однак передумови для завершення його президентства не лише економічні. З розв'язанням конфлікту в Україні, Путін постійно критикує Захід особисто і за допомогою пропаганди. Він брехав про присутність російської армії в Криму і зараз бреше про загиблих на Сході України солдат. При цьому армія Росії постійно провокує Захід, порушуючи повітряний простір країн ЄС.

Оглядач пише, що, Путін "перетнув межу". Він забув, що окрім армії, йому немає чого протиставити Заходу. Це стало зрозуміло, коли у відповідь на санкції Кремль заборонив імпортні продукти з Європи, які успішно перетинають російський кордон контрабандою через Білорусь.

На думку автора, в президента Росії наразі немає причин боятися народного гніву за занепад економіки. Однак, йому варто боятися еліт. Олігархи товаришують з Путіним, але ця дружба може закінчитися тоді, коли президент вирішить, що їхні мільярди можуть стати ресурсом, необхідним державі в умовах кризи.

Крім того, олігархи знають, що Росія не зможе бути економічно успішною без Заходу. Інфляція ростиме, зарплати, пенсії будуть скорочуватися, а ціни зростати, а разом з ними і невдоволення росіян.

"Історія минулого століття показала, що бути дуже багатим у бідній країні вкрай ризиковано", - пише оглядач, натякаючи на "Жовтневий переворот".

В російських олігархів немає інтересів в Україні. Вони не зацікавлені в новій Холодній війні проти Заходу. Але Путін зацікавлений, оскільки це працює на його рейтинг.

"Захід не хоче розривати відносини з Росією. Якщо у оточенні російського президента теж цього не хочуть, то в 2015 році Путін не виживе", - йдеться в статті.

Колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вважає, що Путін змінився після протестів в Росії проти його третього терміну. В 2012 році він зрозумів, що демократизація країни загрожує його владі. У свою чергу видання Forbes писало, що росіяни неодмінно притягнуть Путіна до відповідальності через посилення економічних проблем.