Значна частина фігурантів справи розстрілу Майдану досі працює в МВС, прокуратурі та СБУ – адвокат

19 грудня 13:40

Ідеться про "Беркут", кримінальний розшук, керівництво управлінь громадської безпеки та прокуратуру.

 

Слідство у справі розстрілу Майдану постійно упирається в те, що свідкам-правоохоронцям слід давати показання проти свого нинішнього керівництва.

Про це пише у своїй статті для DT.UA адвокат "Небесної сотні" Євгенія Закревська.

"Очевидно, що в поточній ситуації, коли величезна частина фігурантів… ні, не втекла, а продовжує працювати в правоохоронних органах - МВС, прокуратурі, СБУ, - розслідування теж малоефективне.Слідство постійно упирається в те, що свідкам-правоохоронцям слід давати показання проти свого нинішнього керівництва. І якщо свідків із "тієї сторони", у принципі, знайти важко, то в таких умовах - практично неможливо. Ідеться і про "Беркут", і про кримінальний розшук та керівництво управлінь громадської безпеки, і про прокуратуру", - пише Закревська.

Читайте також: Ребров розкритикував Хачеріді за жовту картку в матчі Македонія - Україна

За її словами, сам факт, що система, яка використовувалася для скоєння злочинів, залишається незмінною, дуже підриває довіру потенційних свідків і нівелює їхнє бажання свідчити.

На думку Закревської, в Україні потрібно реформувати структуру, частина якої розслідує злочини, скоєні зовсім недавно іншою її, у тому числі досі діючою, частиною в процесі такого розслідування.

"Зрештою має вийти нова структура, яка й завершить розслідування. Але для цієї новостворюваної структури (кількох структур) розслідування такого роду, в принципі, не характерні. Тому що моделі їх узяті з країн, де правоохоронні органи ніколи з такими завданнями не зіштовхувалися, оскільки злочини такого масштабу там не відбувалися. І завдання новостворених правоохоронних органів - швидше, не допустити, щоб ми ще раз зіштовхнулися з аналогічним, ніж розслідувати те, що вже сталося. Тобто на самому початку роботи новоствореного органу йому доведеться вирішувати дуже складне і загалом невластиве йому завдання", - пише адвокат.

Читайте також: У США назвали "стратегічною помилкою" дії РФ у Сирії

Нагадаємо, Розслідування більшості кримінальних справ за фактом кривавих злочинів, скоєних проти учасників Майдану, зупинене, тому що більшість підозрюваних втекли з країни. Про це йдеться у листі голови антикорупційного комітету Верховної Ради Єгора Соболєва до голів парламентських фракцій. Зокрема, у справі щодо незаконного скасування конституційної реформи жодних підозр нікому не було оголошено.

Раніше адвокат Небесної Сотні Богдан Тітич стверджував, що перед бійцями "Беркута", які брали участь у розстрілі протестувальників у Києві 18-20 лютого, стояло завдання "убити якомога більше людей", тому їх дії слід кваліфікувати як терористичний акт.

Детальніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Зворотний бік очевидності" у свіжому випуску "Дзеркала тижня".