За рік більше 100 організаторів акцій протесту було притягнуто до відповідальності

21 квiтня 09:01

За даними правозахисників, правоохоронці все частіше незаконно забороняють проведення заходів, безпідставно затримують їх організаторів і учасників, обмежують маршрути зборів.

 

Ситуація зі свободою мирних зібрань в Україні в останні роки стрімко погіршується, все більше організаторів таких заходів притягуються до відповідальності. Про це в своїй статті для ZN.UA пише член правління Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Правозахисник констатує різке збільшення кількості судових заборон на проведення мирних акцій. Причому все частіше такі заборони не поширюються на одну подію, а на тривалий час, територію і необмежене коло організаторів зборів. Зокрема, в 2011 р. таких заборон було щонайменше 203, а в 2012-му - вже 313.

За його словами, значно зросла кількість випадків притягнення організаторів мирних зборів до адміністративної відповідальності, наприклад, у минулому році їх було більше сто.

"Правоохоронні органи часто незаконно забороняють проведення заходів, безпідставно затримують їх організаторів і учасників, обмежують маршрути зібрань, закривають доступ людей до місць проведення зібрань чи не захищають мітингувальників від нападів", - підкреслив Володимир Яворський.

Причини цих явищ, на його думку, криються не тільки в сфері політики, але й у сфері права, оскільки відсутнє чітке правове регулювання проведення мирних зборів.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Володимира Яворського "Для чого потрібен закон про свободу мирних зібрань". !zn

Читайте також:

Дослідницький центр Януковича прийшов до висновку, що суспільство в Україні пасивне

Луценко: В Україні має статися щось більше, ніж Майдан-2004

"Беркут" не дав опозиції провести акцію протесту біля Межигір'я