За час проведення АТО порушено 16 тисяч справ щодо дезертирства

11 жовтня 09:00

З 16 тисяч знайдено трохи більше трьох сотень "дезертирів".

 

За весь час проведення антитерористичної операції на Сході України було порушено 16 тисяч справ щодо дезертирства.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За його словами, "з цих 16 тисяч дезертирів міліція знайшла 344 особи".

На думку Матіоса, Україна не була готова до війни.

Читайте також: Батальйон МВС "Київ-2" дезертирував із зони АТО - Москаль

"Я вже говорив, що росіяни ретельно її спланували. Вони обрахували все, починаючи від кількості свого особового складу, і завершуючи технікою, яку вони могли палити сотнями, бо в них на складах знаходиться величезна кількість застарілого озброєння. Їхня розвідка обрахувала все, що є в нас", - сказав він.

Матіос вважає, що єдиним фактором, якого росіяни не врахували, були волонтери, "які на той момент забезпечували державу на 60-70%".

"Вишколеної злагодженої армії в нас не було. Були героїчні вчинки українців. Те, що ми вистояли в таких умовах, я взагалі вважаю Божим провидінням", - зазначив військовий прокурор.

Читайте повністю інтерв'ю Оксани Денисової з Анатолієм Матіосом: "Гібридна війна породжує страшні гібридні наслідки" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Нагадаємо, статус учасника АТО отримали майже 125 тисяч осіб. На практиці отримання такого статусу виявилося досить проблематичним. У жовтні DT.UA писало про те, що затверджена урядом процедура містить бюрократичні "підводні камені" і спрямована на відсіювання претендентів на пільги.