Євросуд у 2012 році відхилив 70% скарг українців

26 лютого 12:05

Українці повинні дотримуватися законів на території країни, щоб потім не звертатися до Європейського суду з прав людини для оскарження застосованих до них заходів.

 

У 2012 році 70% скарг українців Європейським судом з прав людини були визнані неприйнятними. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр".

"Щоб не було підстав звертатися до Європейського суду, потрібно дотримуватися законів на території своєї країни. Україна дійсно знаходиться у п'ятірці країн, від яких до Європейського суду з прав людини щорічно надходить велика кількість заяв. Так, за минулий рік надійшло близько 10 500 заяв, однак більш 7300 були визнані неприйнятними, а це 70% від загальної кількості", - сказав міністр.

Він зазначив, що аналізуючи статистику, не слід забувати, скільки з них суд розглянув по суті.

Він зазначив, що враховуючи висновки ЄСПЛ у відповідних справах, держава вживає всіх необхідних заходів. "Наприклад, порушення, констатовані Європейським судом у групах справ щодо законності і надмірної тривалості утримання під вартою, тривалості кримінального провадження, проведення ефективного розслідування скарг про жорстоке поводження усуваються положеннями нового Кримінального процесуального кодексу України", - сказав Лавринович.

Нагадаємо, за статистикою 60% звернень українців до ЄСПЛ стосуються захисту права на справедливий суд. Одночасно за статистикою Комітету міністрів Ради Європи 900 рішень щодо України по суті продовжують перебувати на контролі. З них 736 рішень - "посилений контроль". Це означає, що більше 95% рішень, прийнятих в Україні, досі не виконано.

Нагадаємо, у лютому 2012 року Печерський райсуд Києва засудив Луценка до чотирьох років позбавлення волі за перевищення службових повноважень на посаді міністра внутрішніх справ в 2007-2010 роках.

Ще до винесення вироку, 21 січня 2011 року, Луценко (який більше року провів у СІЗО) звернувся до ЄСПЛ. Він, зокрема, оскаржив необґрунтоване і незаконне затримання, а також те, що йому не повідомили причини арешту.

3 липня 2012 року ЄСПЛ прийняв рішення, яким встановив, що його арешт порушує права людини. Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценку 15 тис. євро компенсації моральної шкоди. !zn

Читайте також:

Україна за день програла більше 200 позовів в Євросуді з прав людини

Євросуд зобов'язав виплатити півмільйона євро жертвам українського правосуддя

Україна не виконала 95% рішень Євросуду з прав людини