Євросуд готується до прийняття сотень рішень не на користь України

17 сiчня 08:28

ЄСПЛ оприлюднить безпрецедентний масив з 211 рішень у справах проти України. Більшість з них держава напевно програє.

 

17 січня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оприлюднить 211 рішень у справах проти України.

206 із них стосуються невиконання вердиктів національних судів, і, як очікується, держава їх програє - це визнає навіть представник України в ЄСПЛ, пише "Коммерсант-Украина".

Всі ці 206 позовів ЄСПЛ об'єднав в групу так званих "клонових", тобто типових справ, на які поширюється єдине рішення. У прес-службі суду підрахували, що в 118 випадках держава не забезпечила виконання рішень, у яких громадянин виграв суд у держструктури або у підприємства у державній власності.

Як нагадав урядовий уповноважений України з питань ЄСПЛ Назар Кульчицький, ще в 2009 році Євросуд прийняв у справі "Юрій Іванов проти України" пілотне рішення - тобто таке, яке згодом має "клонуватися" на аналогічних справах.

"Нам надавалося відстермінування для виправлення системних проблем, але Україна не змогла виконати вчасно рекомендацію суду", - визнав чиновник.

Окрім того, розглянуто чотири індивідуальні скарги на українську судову систему з боку громадян України і Польщі і одну колективну скаргу 18 колишніх ув'язнених Ізяславської колонії, яких у січні 2007 року нібито жорстоко побили і знущалися співробітники тюремної адміністрації за спробу провести колективне голодування на знак протесту проти поганих умов утримання.

У цих резонансних справах, якщо ЄСПЛ визнає порушення з боку держави, Україна повинна буде виплатити позивачам істотну компенсацію, яка на практиці часто перевищує 10 тис. євро.

Найбільш очікуваного рішення ЄСПЛ - вердикту за першим позовом Юлії Тимошенко - у переліку підготовлених справ немає.

Експерти відзначають, що масив з 211 вердиктів, який буде опублікований, безпрецедентний - за всю історію членства Києва в Раді Європи ЄСПЛ розглянув лише 1600 справ проти України. !zn

Читайте також:

Україна лідирує за кількістю скарг до Європейського суду з прав людини

Євросуд розгляне скаргу українки, яка зрізала з вінка прізвище Януковича

ЄС чекає від України виконання всіх рішень Євросуду

Рішення Євросуду не вплине на долю Луценка: екс-міністр отримає 15 тисяч євро, але не свободу