Європа асоціюється з багатством, Росія - з природними ресурсами, Україна - з корупцією

11 квiтня 13:50

Тільки 2% українців вважають, що у країні є сильна влада, а для більшості Україна асоціюється з бідністю (76%) і з корупцією (74%).

 

Українці мають вкрай негативні асоціації зі своєю країною і вважають, що жити у Білорусі і Росії дещо краще. Однак найкращі асоціації - з Європою.

За даними опитування групи "Рейтинг", від 70% до 80% опитаних асоціюють Україну з безробіттям, бідністю, корупцією і з великим розривом між багатими і бідними. Майже 60% асоціюють Україну з економічною кризою, майже 40% - з деградацією.

Найпоширеніші уявлення про Європу: розвинена економіка (61%), велика кількість мігрантів з інших країн (59%), високий рівень освіти (58%), добробут (56%), активність громадян у захисті своїх прав (54%), нові технології (54%), впевненість у майбутньому (52%), чесні суди (52%), безпека життя (52%), розвинена демократія (51%), законослухняні громадяни (49%), свобода вираження думки (48 %), стабільність (46%), рівні права для жінок і чоловіків (45%), хороші можливості для розвитку власного бізнесу (45%), доступна медицина (37%).

Україна програє практично у всіх асоціаціях Білорусі і Росії. Єдині позиції, за якими Україна випереджає Росію і Білорусь (і значно поступається Європі) це свобода на вираження думки і рівні права для жінок і чоловіків.

Загальні асоціації для України, Білорусі та Росії: зрозумілі культура і мова, спільне минуле.

На відміну від Європи і Білорусі, Україна (39%) і Росія (69%) асоціюються з великою кількістю природних ресурсів.

Майже не асоціюється Україна з сильною владою (2%), тоді як більше 40% асоціюють з сильною владою Росію та Білорусь і чверть - Європу.

Майже не асоціюють Україну з сильною армією (2%), тоді як більше 40% асоціюють з сильною армією Росію і чверть - Європу.

Разом з тим, майже не асоціюють Україну з цензурою (12%), тоді як чверть асоціюють з цензурою Росію і третина - Білорусь.

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування 15-28 березня серед 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитуванням (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень, близьких до 30% - не більше 2%для показників близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень, близьких до 5% - не більше 1%. !zn

Читайте також:

Повністю довіряють міліції тільки 1% українців

Більше третини українців хотіли б народитися в іншій країні

Українці краще ставляться до Росії, ніж росіяни до України