Введення біометричних паспортів поки відкладається - немає грошей

26 лютого 17:03

Міграційна служба підготувала план введення біометричних паспортів до 2016 року.

 

Найближчим часом в Україні не будуть вводитися біометричні паспорти через відсутність фінансування.

Як заявив голова Державної міграційної служби Микола Ковальчук, необхідна сума коливається в межах 700 - 800 млн грн. В поточному році, за його словами, жодних коштів на це поки що не виділено.

Ковальчук повідомив, що міграційна служба підготувала проект постанови Кабміну, яким затверджується план введення біометричних паспортів до 2016 року, передає ЛІГАБізнесІнформ.

"Це при нормальному фінансуванні", - уточнив чиновник.

Він зазначив, що для введення біометричних паспортів необхідно сформувати і запустити в роботу єдиний демографічний реєстр. Також необхідна певна технічна підготовка.

"Для цього потрібен час і гроші", - констатував Ковальчук.

Нагадаємо, закон про введення біометричних паспортів набув чиності ще 6 грудня 2012 року.

Згідно з ним, роботи з оформлення та видачі громадянам України електронних документів повинні початися з 1 січня 2013 року. Раніше очікувалося, що на технічну підготовку піде близько трьох місяців - отже, біометричні паспорти почнуть видавати не раніше квітня.

Закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус", передбачає, зокрема, що паспорт буде містити вбудований чіп з біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців та інформацію про громадянина, що міститься у чинному паспорті.

Згідно із законом, біометричний паспорт повинен отримати кожен громадянин України, незалежно від віку. Його оформлення для всіх осіб, починаючи з народження (паспорт замінить свідоцтво про народження), буде оновлюватися кожні 10 років. При цьому внутрішні і закордонні паспорти старого зразка залишаються чинними, і змінювати їх необов'язково.

Однією з поправок, внесених до закону президентом, передбачена можливість відмовитися від отримання біометричних паспортів через релігійні переконання. !zn

Читайте також:

Управління ООН у справах біженців оцінило введення біопаспортів: закон не повністю відповідає міжнародним стандартам

В Євросоюз можна буде їздити без біометричних паспортів

Україна чекає єдиний пакет документів для "шенгену", який вже дали Росії