Витрати українців - у чотири рази нижчі, ніж у середньому по Європі

11 сiчня 20:54

Середні витрати європейців складають 12,8 тис. євро на рік. В Україні - 3,2 тис. євро. Витрати греків, що страждають від кризи, всього на 10% нижче середньоєвропейської норми.

 

Україна за рівнем купівельної спроможності своїх громадян увійшла в дев'ятку найменш заможних держав Європейського континенту, які зможуть витратити цього року менше 3,2 тис. євро.

Про це свідчить дослідження міжнародної компанії GFK, яка проаналізувала можливі витрати в цьому році в 42 європейських країнах.

Аналітики компанії підрахували, що в середньому кожен громадянин з цих держав витратить у 2013 році на оплату товарів і послуг 12,8 тисячі євро, водночас, як українці і жителі ще восьми держав, серед яких Білорусь і член Євросоюзу Болгарія, менше 25% цієї суми.

Найбагатшими в Європі залишаються громадяни Норвегії та Швейцарії, які зможуть витратити вдвічі більшу суму, ніж у середньому європейці, а абсолютним лідером стало князівство Ліхтенштейн, з населенням близько 35-тисяч людей, жителі якого витратять у 4 рази більше.

Більше в середньому зможуть витратити в 2013 році жителі шістнадцяти європейських країн - головним чином так званих "старих членів Євросоюзу" - 12 держав Західної Європи, в той час як інші - менше.

"В цілому в руках 50% жителів аналізованих країн сконцентровано 72% Європейської купівельної спроможності", - відзначає GFK.

Громадяни найбільшого безпосереднього західного сусіда України - Польщі - витратять 45% від середніх європейських витрат на тлі 81% в Словенії, 58% в Чехії і 60% в Словаччині.

GFK відзначило падіння через кризу в національних економіках у рейтингу доходів і витрат громадян Іспанії і Греції, зауваживши, що іспанці зможуть витратити стільки ж, скільки в середньому європейці, а греки - на 10% менше.

За рівнем витрат без обліку чисельності населення в десятку лідерів увійшли Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Іспанія, Туреччина, Голландія, Швейцарія, Польща і Бельгія.

Німці, за оцінками GFK, у цьому році зможуть витратити 1,6 трлн євро в той час як бельгійці - 212 млрд євро, а громадяни 38-мільйонної Польщі - 220 млрд євро.

Як повідомлялося, за офіційними даними, в листопаді минулого року середня зарплата в Україні становила близько 3,1 тисяч гривень, або менше 300 євро на місяць. !zn

Читайте також:

З 1 січня мінімальна зарплата в Україні зросте до 1147 грн

Україна є єдиною країною світу, що не подолала кризу 2008-2009 років, - експерт

Робочі посміялися над розповідями Азарова про їх зарплати