Викрадачі Анхар Кочневої зневірилися в отриманні викуп і просять від України "хоч щось зробити для її звільнення"

27 лютого 18:54

Родичі викраденої Анхар Кочневої стверджують, що український МЗС навіть не намагається вести переговори з викрадачами. Зовнішньополітичне відомство звинувачення на свою адресу відкидає.

 

Сирійські бойовики поступово знижували суму викупу за українську журналістку Анхар Кочневу, яку вони взяли в заручниці в жовтні 2012 року: спочатку вони вимагали 50 мільйонів доларів, потім - 300 тисяч, та навіть дали відстрочку Україні, скасувавши передбачувану "страту" заручниці в грудні, але тепер, схоже, викрадачі остаточно зневірилися і готові піти на будь-які варіанти, які запропонує їм українский МЗС - лише б він вийшов на зв'язок з ними.

На пасивність української влади бойовики поскаржилися чоловікові Кочневої Дмитру Петрову, з яким вони регулярно спілкуються по Skype. "Вони вже говорять про те, щоб український МЗС хоч щось спробував зробити, вийшов на переговори", - розповів племінник викраденої українки Дмитро Астафуров.

Щодо фінансових умов викупу, то, за словами Астафурова, вони змінилися, і бойовики готові піти назустріч МЗС, але "поки ніяких переговорів немає". "Якщо ж МЗС і далі буде ігнорувати переговорний процес, то викрадачі погрожують її вбити", - сказав він.

Зовнішньополітичне відомство звинувачення на свою адресу відкидає. "Ми продовжуємо вживати всіх необхідних заходів, переговори тривають", - прокоментував в.о. директора Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Сирійці і до цього висловлювали невдоволення реакцією українських дипломатів і нібито хотіли бачити в якості посередника чеченського лідера Рамзана Кадирова, "оскільки він мусульманин". Однак прес – секретар глави Чечні назвав це безпідставними чутками.

31 січня 2013 року міністр закордонних справ України Леонід Кожара повідомив про те, що передав формальний запит Києва про сприяння ЄС звільненню журналістки Кочневої, ЄС, у свою чергу вже пообіцяв підключитися до врегулювання цієї ситуації.

Інформація про те, що Кочнєву викрадено, з'явилася 11 жовтня 2012 року в соцмережах. 7 і 28 листопада в інтернеті з'явилися два її відеозвернення, в яких вона заявляє, що ніби працювала в Сирії на спецслужби, і просить українську і російську владу виконати вимоги викрадачів. За її звільнення вимагали велику суму грошей, хоча потім з'явилася суперечлива інформація, що викрадачів не цікавлять гроші. Зловмисники погрожували стратити українку, якщо їх вимоги не будуть виконані до 16 грудня, але потім відклали страту, давши українським дипломатам ще один шанс. !zn

Читайте також:

Викрадачі українки Кочневої вимагають для переговорів Рамзана Кадирова

Бойовики знизили суму викупу за життя журналістки Кочневої з 50 млн до 300 тис. доларів

МЗС запевнив, що працює над визволенням журналістки Кочневої в Сирії