Вчені-медики застерігають від повсюдних призначень гормонів при ураженні вірусом грипу А

07 лютого 08:45

Вірус А (Н1N1) вражає насамперед людей працездатного віку і дітей.

 

Лікарі призначають гормони майже кожному, хто хворий на грип, і багато медиків упевнені, що це панацея при такому діагнозі. А тим часом учені з профільних кафедр медуніверситетів, клінік АМН жахаються від таких призначень при ураженні вірусом А (Н1N1), йдеться у статті Ольги Скрипник і Олексія Сови для DT.UA.

"Особливість цього грипу в тому, що у хворих молодого віку стрімко розвивається дистрес-синдром. Якщо хворому в такому стані призначають гормони, це призводить до необоротних змін в організмі, а часто й до летального результату. Кажуть, у протоколах лікування грипу й ГРВІ все це розписано, але хто їх читає, а тим більше - виконує? І річ не в тому, що медики не хочуть працювати за протоколами. Немає ресурсів, щоб крок за кроком виконувати всі приписи", - йдеться у статті.

Читайте також: Кількість жертв грипу в Україні перевищила 200 осіб

Автори наголошують, що вірус А (Н1N1) мутує, він агресивний, вражає насамперед людей працездатного віку (30–50 років) і дітей. Вірус грипу В частіше зустрічається у людей похилого віку і тих, хто має хронічні захворювання, наприклад цукровий діабет, серцево-судинні патології тощо.

"Чому про гормональні скандали не говорять у міських чи районних лікарнях? З тієї простої причини, що грошей у пацієнтів ледь вистачає на найнеобхідніші ліки й процедури. До гормональних препаратів там ставляться як до недозволенної розкоші. Що за наявної ситуації корисно для здоров'я хворих на каліфорнійський грип. Медики, що займаються наукою, неодноразово порушували цю тему в Мінздоров'я. Але такі специфічні теми можна і треба обговорювати з компетентними людьми, з тими, хто бажає чути різні думки, щоб ухвалювати зважені рішення. Безперечно, у нашому МОЗ є такі фахівці. Але рішення, судячи з усього, ухвалюють зовсім інші люди. І не обов'язково у стінах міністерства", - підреслюється у статті.

Нагадаємо, за оперативними даними МОЗ, з початку епідемічного сезону (28 вересня 2015 року - 2 лютого 2016 року) в Україні зареєстровано понад 3,2 млн випадків грипу та ГРВІ, всього перехворіло 8,3% населення.

Детальніше про ситуацію з епідемією грипу в Україні читайте у статті "Грип очима відчайдушних оптимістів" Ольги Скрипник і Олексія Сови у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня".