В законі про наклеп професію журналіста зробили обтяжуючою обставиною

18 сiчня 17:37

Журналіст-розслідувач, що пише про корупцію, зловживання та посадові злочини, відтепер може сісти на 2 роки за "наклеп, з'єднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого злочину".

 

Закон про кримінальну відповідальність за наклеп, ухвалений регіоналами і комуністами, вдарить по журналістам, які висвітлюють факти корупції. Таку думку в коментарі ZN.UA висловив медиаюрист Олександр Бурмагін.

За словами експерта, на коло осіб, якого торкнеться нова стаття 151-1 Кримінального кодексу "наклеп", і заради чого, власне, брали, вказують ч. 2 і 3.

"Весь цинізм влади в тому, що професійна діяльність журналістів буде вважатися кваліфікуючою ознакою, тобто що обтяжує відповідальність. Якщо просто наклеп - це штраф до 50 неоподатковуваних податком мінімумів або громадські роботи до 200 годин, або виправні роботи до одного року. Але наклеп у "творі" в ЗМІ, мережі Інтернет - це штраф від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів (5100 грн.) або громадські роботи від 150 до 240 годин або виправні роботи до одного року", - роз'яснив медиаюрист.

"Якщо ви розслідувач і пишіть про корупцію, зловживання та посадових злочинах, для вас ч. 3 ст. 151-1 КК - "наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, - карається виправними роботами на строк від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років", - зазначив Бурмагін.

За його словами, аргументи авторів законопроекту 3879 про те, що така відповідальність існує в деяких країнах Європи, - лапша на вуха обивателя і напівправда. У деяких кримінальних кодексах дійсно такі склади злочинів є, однак вони не застосовуються в практиці вже кілька десятиліть.

"Ті ж виключення, що дійшли до ЄСПЛ, мали негативні наслідки для держави, тому що застосування кримінальної відповідальності за професійну діяльність журналістів, інші форми свободи слова не відповідає Конвенції про захист прав людини і основних свобод", - уклав експерт.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Валентини Самар "Будуть саджати за анекдоти про Януковича?". !zn

Читайте також:

Медіа-організації закликають Януковича ветувати закон, яким запроваджується цензура

Freedom House закликала Януковича відхилити закони, що обмежують права людини

Депутати доповнили Кримінальний кодекс статтею про наклеп