В Україні заборонили всі фільми за участю російських акторів-пропагандистів

04 сiчня 13:29

Заборона на фільми з участю російських акторів, які пропагують агресію проти України, вже містився у законі. Уряд уточнив підзаконний акт.

 

Кабінет міністрів вніс зміни до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів. Постанова від 2 грудня 2015 № 1143 оприлюднена на Урядовому порталі.

Своєю постановою Кабмін забороняє Держкіно проводити державну реєстрацію та видавати прокатне посвідчення фільмам, учасників яких включено до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України.

Крім того, підставою для заборони на реєстрацію є "наявність у фільмі матеріалів (висловлювань, дій тощо), які пропагують війну, насильство, жорстокість, фашизм і неофашизм, спрямовані на ліквідацію незалежності України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, приниження нації, неповагу до національних і релігійних святинь, приниження особистості, невігластво, неповагу до батьків, а також наркоманію, токсикоманію, алкоголізм, інші шкідливі звички, порнографію, що підтверджується висновком експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів".

Нагадаємо, що заборона на демонстрацію в Україні фільмів за участю російських та інших акторів-пропагандистів вже містився у законі про захист інформаційного телерадіопростору України, який набув чинності 4 червня 2015 року.

Міністерство культури України на підставі даних РНБО і СБУ регулярно оновлює список список осіб, що загрожують національній безпеці. Станом на кінець грудня 2015 року в ньому було 83 прізвища, в основному російських акторів і співаків.

Мінкульт України також склав "білий список" іноземних діячів культури. Більшість у цьому списку, який очолив Андрій Макаревич, - російські діячі різних галузей культури. Але є і американські і європейські актори, музиканти, режисери: Вім Вендерс, Педро Альмодовар, Джордж Клуні, Міла Йовович та інші.