В Україні введуть щеплення проти менінгіту і вірусу папіломи людини

25 квiтня 16:00

До кінця року МОЗ перегляне календар щеплень. До нього хочуть ввести щеплення від папіломавірусу, що викликає рак шийки матки, і менінгококової інфекції.

 

Перелік обов'язкових щеплень буде поповнений вакцинацією проти вірусу папіломи людини, що викликає рак шийки матки у жінок, і від менінгококової інфекції.

Відповідну пропозицію з розширення календаря щеплень вніс МОЗ, повідомила глава відомства Раїса Богатирьова.

За її словами, щорічно в Україні від раку шийки матки вмирають шість жінок. А онкологічне захворювання, у свою чергу, викликається вірусом папіломи людини.

"Ми вважаємо абсолютно правильним, маючи такий рівень захворюваності цією патологією, маючи такий рівень смертності.... Ми будемо пропонувати для обов'язкового щеплення цю вакцину", - пояснила міністр.

Окрім того, Богатирьова вважає за необхідне ввести обов'язкову вакцинацію проти менінгококової інфекції.

"Багато країн ввели вакцину проти менінгококової інфекції як обов'язкову. Ми також будемо пропонувати цю вакцину", - заявила вона.

Разом з тим, як зазначила Богатирьова, якщо не буде можливості профінансувати закупівлю даних вакцин з бюджету, необхідно, щоб люди знали, що вони є і їх можна придбати.

"Наше завдання, щоб вони не були дорогими", - підкреслила міністр.

За її словами, частково вакцини можна буде придбати за кошти місцевих бюджетів.

Богатирьова висловила думку, що після введення обов'язкової вакцинації проти менінгококової інфекції та вірусу папіломи людини, в Україні вдасться знизити рівень смертності. Вона додала, що вже в поточному році в МОЗ планують внести відповідні пропозиції для зміни законодавства з цього питання, збільшивши перелік інфекцій, проти яких можна робити щеплення.

Вірус папіломи людини - одна з найбільш поширених хвороб, що передаються статевим шляхом. Він також передається при контакті з інфікованою шкірою або слизовими оболонками. До групи ризику інфікування ВПЛ світова медицина відносить всіх людей, які живуть статевим життям. Всього відомо більше сотні штамів вірусу, деякі з них нешкідливі, але більшість мають онкогенні властивості. !zn

Читайте також:

МОЗ проводить термінову переатестацію лікарів

Богатирьова пообіцяла поліпшення здоров'я українців через п'ять років

Медики повідомили про перетворення професійних захворювань на епідемію

МОЗ закриє маленькі пологові будинки "на 10 ліжок"