В Україні відзначають Хрещення Господнє

19 сiчня 10:23

У цей день християни згадують хрещення Ісуса Христа у річці Йордан, з якого почалося його служіння людству.

 

Православні віряни та греко-католики відзначають у суботу, 19 січня одне з найдавніших християнських свят - Хрещення Господнє, або Богоявлення.

У цей день християни згадують хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, з якого почалося його служіння людству. Слово "хрищу" дослівно в перекладі з грецької означає "занурюю у воду". Хрестив Ісуса пророк Іоанн, який одразу впізнав у ньому Спасителя, очікуваного єврейським народом.

За переказами, коли Ісус вийшов з води, на нього у вигляді голуба зійшов святий дух, а голос з небес засвідчив його як сина божого. Звідси і друга назва свята - Богоявлення, оскільки віряни переконані, що саме так людям явився Бог у трьох іпостасях: батька, який говорив з небес, сина Христа і святого духа у вигляді голуба.

Перші згадки про свято належать до початку III століття, щоправда, тоді він відзначався разом з Різдвом, і розділили обидва свята лише до кінця IV століття. У перші століття в свято Богоявлення християнська громада поповнюється новими членами, які приймали хрещення в цей день.

Передує святу водохресний святвечір, коли віряни постом і молитвою готують себе до майбутнього торжества. Християни вірять, що вночі вода у всіх водоймах Землі стає святою і знаходить дивовижні цілющі властивості. Водохресною водою лікуються хвороби, окроплюють житло, причому, за словами вірян, освячена вода може зберігатися роками, залишаючись свіжою.

Зазначимо, в суботу, 19 січня, в Києві в день Хрещення Господнього предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир освятить води Дніпра і відправить святковий молебень. !zn

Читайте також:

Азаров відмовився купатися в ополонці на Хрещення

На Хрещення очікується невеликий мороз і сніг

Севастополь мають намір перетворити в центр з відродження духовності в Україні

До 1025-річчя хрещення Русі в Києві закладуть храм з діорамою і купальнями