В Україні щорічно видобувають до 300 тонн "нелегального" бурштину – Мінекології

25 лютого 19:40

Обсяг тіньового ринку сягає 300 мільйонів доларів.

 

 

За різними оцінками, в Україні нелегально видобувають від 120 до 300 тонн бурштину на рік.

Про це заступник міністра екології Світлана Коломієць заявила в четвер, 25 лютого, під час круглого столу в інформагентстві "Укрінформ".

"Щорічно, за різними оцінками, в Україні видобувається нелегально від 120 до 300 тонн бурштину на рік. При цьому обсяг тіньового ринку становить 200-300 мільйонів доларів", – уточнила заступник міністра.

Нелегальний видобуток бурштину завдає істотної шкоди довкіллю, підкреслила Коломієць, уточнивши, що лише у Житомирській області виявлено 220 гектарів пошкодженої грунту.

Площа пошкоджених земель у Рівненській області досягає 169, а у Волинській – 4 га.

Проблема нелегального видобутку бурштину існує в Україні вже не перший десяток років.

Володимир Соколовський у статті для ZN.UA Чи настане край бурштиновим війнам? зазначає, що Україна займає друге місце в світі за запасами бурштину. При цьому офіційно країна щорічно видобуває близько 4 тонн, що становить майже 5% від реальної видобутку бурштину в Україні. У результаті країні щорічно завдається збитків на десятки мільйонів доларів. Крім того, дана проблема сприяє зростанню корупції та погіршенню екологічної ситуації.

Екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак в своєму інтерв'ю ZN.UA у листопаді минулого року повідомив, що прибутки від незаконного видобутку бурштину сягають десятків мільйонів доларів на рік, відзначивши, що масштабні контрабандні схеми можуть успішно "працювати" тільки за умови, що у їх організаторів є "добро" від усіх правоохоронних структур - прокуратури, фіскальної та прикордонної служб, СБУ.

Повний текст інтерв'ю з Віктором Трепаком "Конфлікт між СБУ та ГПУ існує" читайте в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".