В Україні почався весняний призов

01 квiтня 10:22

У 2013 році кількість призовників скоротиться втричі і складе 7,5 тисяч. У 2012 році в українську армію призвали більше 21 тисячі молодих людей.

 

Сьогодні, 1 квітня, починається призов юнаків на строкову військову службу, який буде значно меншим в порівнянні з попередніми через поступовий перехід Збройних Сил України на комплектування посад контрактниками.

"Цієї весни ми будемо набирати до лав Збройних Сил України близько 7,5 тисяч юнаків. На сьогодні контрактна армія є для нас пріоритетом номер один", - зазначив перший заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України адмірал Ігор Кабаненко.

За його словами, стимулом для молодих людей йти служити на контракт стане, серед іншого, гідне грошове забезпечення.

"Рішенням Кабінету Міністрів України військовослужбовцям, яким грошове забезпечення не було підвищено в минулому році, буде збільшено поетапно з першого квітня 2013 року до першого липня наступного, 2014 року", - зазначив адмірал Ігор Кабаненко.

Він також повідомив, що міністр оборони також дав вказівку підготувати проект розпорядження щодо матеріального заохочення відмінників бойової підготовки. Це буде стосуватися всіх видів Збройних Сил України.

"Основне завдання військової реформи полягає у приведенні у відповідність чисельності особового складу бойових і не бойових частин: сьогодні 70 тисяч українських військовослужбовців проходять службу в бойових частинах і 112 тисяч - у частинах забезпечення. Така диспропорція негативно впливає на боєздатність Збройних Сил, отже, протягом наступних років кількість підрозділів забезпечення буде переглянуто", - зазначив адмірал Ігор Кабаненко.

Нагадаємо, в кінці минулого року міністр оборони Павло Лєбєдєв заявив, що в 2013 році призов в армію буде припинений. За словами головнокомандувача ЗСУ Володимира Замана, останній призов на термінову службу планується провести восени 2013 року. У 2014-му, як очікувалося, армія вже буде формуватися з контрактників.

Однак пізніше президент Віктор Янукович повідомив, що "для ефективної реалізації завдання переходу на контрактну армію" необхідно вирішити ще низку завдань, тому остаточне рішення про терміни переходу прийматиметься з урахуванням можливостей держави щодо їхнього виконання.

Нагадаємо, що в шостому пункті передвиборної програми Януковича в 2010 році було записано: "Гарантую перехід на контрактну армію з 2011 року". !zn

Читайте також:

Контрактну армію в Україні відклали ще на три роки

Міноборони буде заманювати контрактників в армію квартирами і безкоштовним навчанням

В Україні може з'явитися добровільна військова служба