В ООН радять Україні повчитися у Туреччини та Малайзії

24 березня 16:02

Україна могла б перейняти досвід успішних країн Півдня. "Маятник, що розгойдується - не найкраща позиція для країни. Добре б визначитися, в яку сторону рухатися", - вважає представник ПРООН.

 

Україна може проаналізувати, що успішного було зроблено в таких країнах, як Сінгапур, Туреччина, Малайзія, і перейняти цей досвід, порадила в інтерв'ю ZN.UA в.о. постійного представника ПРООН в Україні Рікарда Рігер.

Доповідь ПРООН про людський розвиток-2013 було присвячено дослідженню стратегій, які дозволили країнам Півдня добитися гарних результатів, змінивши глобальний баланс.

"За останні 20 років світ став дуже взаємозалежним. Україна може проаналізувати, що успішного було зроблено в країнах Півдня, таких як Сінгапур, Туреччина, Малайзія, і перейняти цей досвід, а також поділитися своїм у багатьох сферах - соціальній, охороні здоров'я, економічній (наприклад, у торгівлі)", - сказала Рігер.

Вона додала, що в сучасному світі країна може стати успішною завдяки розвитку партнерства з багатьма країнами.

Деякий досвід країн Півдня Україна також могла б запозичити, адаптувавши до своїх умов, вважає експерт.

"Я не великий фахівець по Україні. Але мені здається, що вам слід звернути увагу на створення робочих місць та їх якість, поліпшення освіти і її застосування", - зазначила Рігер.

Вона звернула увагу, що середня тривалість навчання в Україні трохи нижча, ніж у країнах з дуже високим рівнем розвитку, але отримані в результаті знання не завжди відображають потреби сучасного світу.

"І тому часто не дозволяють освіченим українцям на рівних конкурувати з представниками інших країн, які навчалися протягом такого ж часу. Освіта повинна краще відображати реалії як світового, так і українського ринків. У вас є гарна база, але її необхідно розвивати", - підкреслила представник ПРООН.

Крім того, на її думку, варто було б змінити і бачення стратегічного розвитку.

"Україна постійно балансує між двома великими силами, але маятник, що розгойдується - не найкраща позиція для країни. Добре б визначитися, в яку сторону рухатися", - сказала Рігер.

Важливим, за її словами, є також участь громадянського суспільства в управлінні країною і суспільними процесами. У ПРООН вважають, що певні зрушення в цьому напрямі в Україні вже є, але є і великий простір для поліпшень.

Нагадаємо, за даними Програми розвитку ООН, понад 40 країн Півдня з 1990 по 2012 рік досягли більш високого, ніж очікувалося, виходячи з їх показників у попередні роки, приросту індексу людського розвитку. Трансформація Півдня супроводжувалася масштабним прогресом в охороні здоров'я, освіті, транспорті, зв'язку, зростанням середнього класу, а також більш активною участю громадян в управлінні державою.

Подробиці читайте в інтерв'ю Алли Котляр з Рікардою Рігер у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

За індексом людського розвитку Україна відстала від Росії і Білорусії

Третина українців назвала ситуацію в країні нестерпною