В Києві півночі горів Гостиний двір

09 лютого 10:46

На сторінці "Гостинної республіки" в Facebook повідомляється, що нещодавно "при встановленні намету в арці міліціонер з посмішкою сказав: "А раптом, наприклад, пожежа. Як сюди машини заїжджатимуть?".

 

У ніч на суботу, 9 лютого, в будівлі Гостиного двору на Подолі в Києві сталася пожежа.

Як повідомила прес-служба Держслужби з надзвичайних ситуацій, пожежа спалахнула о 02:14 в горищному приміщенні на площі 200 кв.м. О 6:30 пожежу було локалізовано. 7:30 - ліквідовано

Унаслідок події вогнем було пошкоджено конструктивні елементи покрівлі. Жертв і постраждалих немає. Причина пожежі і збиток з'ясовуються.

На місці події працює оперативна група Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Києві.

Разом з тим, як повідомив на своїй сторінці в фейсбук учасник акцій на захист Гостиного двору від забудовників Ігор Луценко, через пожежу на даху з приміщення потрібно терміново відселяти бібліотеку та інститут реставрації.

"Власне, це те, про що мріяв і в чому дуже потребував зараз забудовник", - додав він.

У той же час на сторінці "Гостинної республіки" в Facebook повідомляється, що нещодавно "при встановленні намету в арці міліціонер з єхидною посмішкою сказав: "А раптом, наприклад, пожежа. Як сюди машини заїжджатимуть?".

Також активістам вдалося днями сфотографувати документи на незаконне будівництво з виправленими датами і вказанням бурити захисну плиту метро.

"Тепер охоронці кажуть, що активісти скоїли підпал. Отже, пожежа, цілком ймовірно, - це спроба звинуватити учасників акції, або знищити документи, або швидше усунути бібліотеку, яка заважає. Або все разом", - говориться в повідомленні.

Гостиний двір - торговий комплекс на Контрактовій площі в Києві, побудований в 1809 році замість старого двору.

Київрада минулого року дозволила підприємству "Укрреставрація" провести реконструкцію Гостиного двору і його перебудову під торгово-офісний центр з гостьовою стоянкою. У відповідь на такі плани влади київські активісти влітку почали акцію протесту. У зв'язку з активними діями забудовника Гостиний двір знаходиться під постійним наглядом активістів, які виступають проти реконструкції споруди, і постійно чергують на його території.

Нагадаємо, що нещодавно в середині січня 2013 року Міністерство культури повідомило, що Гостиному двору нарешті присвоїли статус пам'ятника. !zn

Читайте також:

Гостиному двору присвоїли статус пам'ятника

Укрреставрація пообіцяла зберегти зовнішній вигляд Гостиного двору

У Львові невідомі підпалили офіс Партії регіонів

За "реконструкцією" Гостиного двору стоять кіпрські бізнес-партнери Фірташа і Бойка