Уряд позбавив Кримську обсерваторію статусу і половини фінансування

27 сiчня 18:02

Провідну астрофізичну установу України, яку визнано в усьому світі, підпорядкували Київському університету і позбавили половини фінансування.

 

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту припинило діяльність Кримської астрофізичної обсерваторії (найбільшої на пострадянському просторі) як самостійної структури, перепідпорядкувавши її Київському національному університету ім. Тараса Шевченка.

Учені побоюються, що незабаром це може призвести до повної ліквідації обсерваторії, пише в статті для ZN.UA провідний науковий співробітник обсерваторії, доктор фізико-математичних наук Юрій Цап.

Уже зараз половина працівників інституту найвищої кваліфікації залишилася без грошей. У міністерстві вирішили, що витрати на утримання НДІ "Кримська астрофізична обсерваторія" обтяжують його фінанси, а утримання майже триста співробітників і обслуговування 26 телескопів пробиває дірку в бюджеті.

У результаті в 2013 році КрАО передбачається профінансувати тільки на 50% в порівнянні з минулим роком. При цьому з восьми наукових тем обсерваторії - деякі з яких мають світовий рівень - міністерство фінансово підтримало тільки одну.

Докладніше читайте в статті Юрія Цапа "Дзеркала для світил" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Азаров похвалився майбутнім української науки

Українські вчені заявили про "наукоцид" від Табачника

Українській науці не вистачає грошей навіть на зарплати: академіки погрожують пікетами Ради і Кабміну

Заступник Табачника заборонив ВУЗам проводити семінари та наукові конференції (документ)