Університети будуть отримувати і підтверджувати "національний" статус за новим порядком

18 сiчня 14:57

Визначати національні виші будуть за трьома критеріями: обов'язковим, порівняльним і преміальним.

 

Статус "національний" українські університети будуть отримувати і підтверджувати за новим порядком. Згідно із законом, його має опрацювати Міністерство освіти і науки й подати на затвердження до Кабміну. А реалізовуватиме нововведення на практиці Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), пише Оксана Онищенко в своїй статті для ZN.UA.

Визначати національні вузи будуть за трьома критеріями: обов'язковим, порівняльним і преміальним.

"Перша група - обов'язкові критерії. Це своєрідний "пропуск" до сонму сонцеликих. Тільки за умови дотримання всіх цих критеріїв виш може подати заявку на отримання статусу - або ж, навпаки, втратити його. До цих критеріїв належать: позитивна оцінка системи якості освітньої діяльності; наявність єдиного інформаційного середовища; розміщення на веб-сайті передбаченої законодавством обов'язкової інформації", - зазначає автор.

Порівняльні критерії необхідні для визначення статусу "національний" у випадку, якщо на нього претендує кілька вишів. У даному випадку враховуються перемоги на студентських олімпіадах, стажування студентів і викладачів за кордоном, індекси Хірша співробітників університету, наукові публікації в наукометричних базах, кількість наукових журналів, що виходять з ненульовим імпакт-фактором, і т. п.

Третя група критеріїв - преміальні, які можуть стати додатковим бонусом при вирішенні питання про статус національного для певного виша. Таких критеріїв всього два - місце вищого навчального закладу у міжнародних та незалежних рейтингах і наявність іноземних і міжнародних акредитацій.

"Зміниться і порядок присудження статусу "національний". Передбачається, що в структурі НАОКВО буде створено спеціальний комітет по статусах. Основний упор буде робитися на прозорості та публічності. Всі документи, представлені вузом - претендентом на статус (самоаналіз діяльності, стратегічний план розвитку, відповідність критеріям тощо), будуть оприлюднені не тільки на сайті самого університету, але і на сайті НАОКВО. І протягом двох місяців буде проходити громадське обговорення цих матеріалів", - вказує Онищенко.

Детальніше про отримання та підтвердження статусу "національного" українського університету читайте в статті Оксани Онищенко Статус або визнання? У свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".