Український суд заарештував на 40 діб екс-прем'єра Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова

07 лютого 13:13

Суд задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт на 40 діб.

 

Бориспільський міськрайонний суд (Київська область) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану Абдумаліка Абдулладжанова, затриманого на поточному тижні в міжнародному аеропорту "Бориспіль", повідомили в прес-службі прокуратури Київської області.

"Суд задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт громадянина Таджикистану на 40 діб", - повідомили у прес-службі прокуратури області.

Згідно із законодавством, передбачено, що протягом 72 годин після затримання по лінії Інтерполу суд вирішує питання про тимчасовий арешт затриманої особи до початку екстрадиційного процесу. Тимчасовий арешт обмежується 40 днями.

Як повідомлялося, Абдулладжанов був затриманий працівниками лінійного відділу в аеропорту "Бориспіль" ГУ МВС України в Київській області 5 лютого після того, як він прибув рейсом "Лос-Анджелес - Амстердам - Київ".

У Державній міграційній службі України повідомили, що Абдулладжанов поки не звертався за статусом біженця.

Згідно з повідомленням Інтерполу, цей громадянин розшукується компетентними органами Таджикистану за скоєння злочинів, передбачених ч.2 ст. 183 (редакція 1961 року), ч.4 ст. 245 .ч (привласнення або розтрата коштів в особливо великих розмірах), п."Б" ч.1 ст.186 (бандитизм), ч.2 ст.187 (участь у злочинному угрупованні або в об'єднанні організаторів, керівників або інших представників організованих груп), ст.306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), п."Б" ч.2 ст.309 (диверсія, здійснена організованою групою) (нова редакція) КК Республіки Таджикистан.

Крім того, в Інтерполі повідомили, що слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Таджикистану виніс постанову від 3 березня 1999 року про притягнення Абдулладжонова в якості обвинуваченого у скоєнні злочинів за вищезазначеними статтями. 29 листопада 1998 року старший слідчий з ОВС Генпрокуратури Таджикистану виніс постанову про обрання запобіжного заходу - взяття під варту. Постанову було санкціоновано заступником генпрокурора Таджикистану.

22 серпня 2007 року постановою заступника начальника управління з розслідування кримінальних справ особливої важливості Генпрокуратури Таджикистану, затвердженою в.о. генпрокурора Таджикистану, Абдулладжонов був оголошений у міжнародний розшук на території всіх держав-членів Інтерполу.

"Про затримання вказаної особи повідомлено посла Республіки Таджикистан і Міністерство закордонних справ України. На даний час готується подання про застосування до Абдулладжонова тимчасового арешту до моменту з'ясування, чи буде вимагати його видачі таджицька сторона", - розповіли в Інтерполі.

Уродженцю Худжанду Абдулладжанову 64 роки. Освіту він здобув в Одеському технологічному інституті.

У радянські часи він працював в уряді Таджицької РСР на посадах заступника міністра заготівель і міністра хлібопродуктів. З вересня 1992 прем'єр-міністр Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році він висунув свою кандидатуру на перших всенародних виборах президента Таджикистану, однак, згідно з офіційними даними, програв нині чинному главі державі Емомалі Рахмону. Після виборів залишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - у США.

Влада Таджикистану звинувачує Абдулладжанова в організації замаху на Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент отримав поранення в ногу. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді поточного року мають пройти президентські вибори, в останні місяці стали ходити чутки, що Абдулладжанов підтримає якогось кандидата від опозиції, яка поки зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав ніяких інтерв'ю і тому його позиція в цьому питанні невідома.

Наприкінці грудня минулого року інший опозиційний політик, однак, на відміну від Абдулладжанова, практично невідомий електорату в Таджикистані - Умаралі Кувватов - був затриманий в аеропорту Дубаї (ОАЕ) на прохання влади республіки. Питання щодо його екстрадиції на батьківщину досі не вирішено. Влада заперечує політичні мотиви затримання Кувватова, стверджуючи, що він звинувачується в шахрайстві на велику суму.

У 1992-1993 році керував урядом республіки. У відставку з цієї посади, як наголошується, подав через незгоду з політикою президента Емомалі Рахмона. Пізніше намагався балотуватися в президенти (стверджував, що нібито отримав перемогу), а потім покинув країну. Влада Таджикистану звинувачує колишнього прем'єра в причетності до невдалого заколоту полковника Худойбердиєва, який відбувся в 1998 році. !zn

Читайте також:

У Києві затримано екс-прем'єра Таджикистану

Начальник зв'язку Таджикистану вимагав викликати до себе Цукерберга

Таджикистан став 159-м членом СОТ