Українські суди за 2012 рік винесли 0,17% виправдувальних вироків

08 березня 18:00

Кількість засуджених осіб у минулому році склала 164944, кількість виправданих - 275.

 

Українські суди за 2012 рік винесли менше 0,17% виправдувальних вироків. Про це в статті для "Дзеркала тижня. Україна" пише віце-президент ГО "Агентство журналістських досліджень" Максим Шпаченко.

За даними автора, кількість засуджених осіб у минулому році склала 164944, кількість виправданих - 275.

"Це найнижчий відсоток за останні 7 років", - вказує Шпаченко.

Він вказує, що навіть президент Віктор Янукович наприкінці минулого року звернув на це увагу, закликавши збільшити кількість виправдувальних вироків.

"Час, коли виправдувальних вироків приймається 2-3%, як це раніше було, він пройшов. Міжнародна практика каже - не менше 15%. Ми не знаємо, коли ми вийдемо на ці відсотки, але наша мета - це захист прав людини", - сказав Янукович на зустрічі з генпрокурорами країн СНД.

"Можливо чи, що у вільній країні, де проповідується верховенство права, президент закликає і, по суті, дає доручення збільшити кількість виправдувальних вироків? Чи підтверджує це те, що судова система знаходиться в ручному режимі? Точно - не спростовує. У своїх словах про 2-3 відсотки Віктор Янукович говорив про тисячі людей і десятки тисяч доль, адже вирок середньостатистичному підсудному зачіпає майбутнє ще 3-4 членів його сім'ї. Але, навіть говорячи про такі мізерні відсотки, президент суттєво помилявся", - відзначає Шпаченко.

Докладніше читайте в статті "Україна - країна офіційно дозволених тортур" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Чиновники запевняють, що в українських в'язницях стає все краще і краще

Костянтин Усов: "СІЗО - це бізнес, де торгують свободою"

Євросуд у 2012 році відхилив 70% скарг українців

Україна лідирує за кількістю скарг до Європейського суду з прав людини