Українці ненавидять Путіна і дистанціюються від жителів Росії

06 березня 13:47

Антирейтинг Путіна в Україні тримається на рівні вище 70% вже три роки. До простих громадян Росії ставляться краще.

 

Ставлення укараїнців до керівництва Росії та державних інститутів РФ було негативним в 2014-2016 роках, свідчать дані опитувань Центру Разумкова.

У листопаді 2016 року частка тих, хто негативно ставиться до президента РФ, становила 74% і аналогічна показнику квітня 2014 року. Подібна тенденція спостерігається і щодо інших державних інститутів РФ – уряду та Державної думи.

Відношення до громадян Росії більш стримане. Однак порівняно з квітнем 2014 року, кількість українців, які позитивно ставляться до росіян, помітно скоротилося з 45% до 29%, тоді як рівень негативного ставлення зріс, хоча і несуттєво – з 17% до 21%, а так само збільшилася частка тих, хто ставиться нейтрально, – з 33% до 39%.

"Іншими словами, найчастіше громадяни України висловлюють нейтральне ставлення до росіян. Але в цілому таку картину оцінок, де явно переважає нейтральне та негативне ставлення, можна розглядати як свідчення дистанціювання, недовіри і відчуження українців від росіян", - зазначають соціологи.

Наслідком російсько-українського конфлікту є і те, що більшість (57%) респондентів відзначають, що почувають відчуження між громадянами (суспільствами) України і Росії.

Використані результати опитувань, проведених соціологічною службою Центру Разумкова протягом декількох років.

Центр Разумкова

Нагадаємо, що за даними опитування "Левада-центру", в серпні 2016 року негативне ставлення до США, Європейського Союзу та України відчували більше 60% жителів Росії. За даними опитування, "дуже погано" і "в основному погано" до України ставляться 58% громадян Російської федерації. До Європейського Союзу погано ставляться 61% росіян, до США – 66%. Всі ці показники знаходяться на рівні 2014-2015 років.