Україна за день програла більше 200 позовів в Євросуді з прав людини

17 сiчня 18:40

У цілому, за день Україна програла в Страсбурзі понад 1,1 млн євро, що становить 11,7 млн грн за нинішнім курсом. Найбільш розгромним для держави став спільний позов 17 ув'язнених Ізяславської колонії.

 

Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення за рекордній кількості позовів проти України - Київ програв усі 211 справ. Сума компенсацій також виявилася рекордною - з бюджету буде виплачено понад 1,1 млн євро, що становить 11,7 млн грн за нинішнім курсом.

17 січня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) опублікував рішення з 211 справ, поданих громадянами проти України. Більшість скарг у цьому списку мають статус "клонових", тобто повторюють вже прийняте "пілотне" (типовое) рішення ЄСПЛ, пише "Комерсант-Україна".

У тому, що Київ програє всі 206 "клонових" позовів, сумнівів не виникало - занадто вже очевидними були в них порушення з боку української влади. Всі позивачі скаржилися на невиплати з українського державного бюджету грошей за позовами, в яких державний орган або держпідприємство вже програло суди всіх інстанцій всередині країни: людям протягом декількох років говорили, що грошей на оплату судових рішень немає.

У результаті така тактика призвела до ще більших втрат держави: тепер Київ, окрім виплати належних сум у кілька тисяч гривень, зобов'язаний заплатити їм сатисфакцію у розмірі 3 тис. євро, або понад 30 тис. грн. Сумарно по цій категорії позовів Україна за сьогоднішній день програла більше 600 тис. євро.

Втім, за рештою 5 позовами ситуація для України склалася не менш плачевною - Київ програв їх всі без винятку. Найбільш розгромним для держави став спільний позов 17 ув'язнених Ізяславської колонії. У січні 2007 року її адміністрація жорстоко припинила групове голодування у в'язниці. Тоді в колонію ввели спецназ, який побив ув'язнених, вибрав тих, кого вважав найбільш активними протестувальниками, змусив їх стояти без верхнього одягу на вулиці, а потім зовсім роздягнув догола і, як сказано в рішенні суду, "примусив стояти в принизливих позах".

Не знайшовши справедливості в українських судах, ув'язнені звернулися до Страсбурга. ЄСПЛ визнав, що національна судова та правоохоронна система провелb лише формальне розслідування інциденту в Ізяславі, і зобов'язав Київ заплатити заявникам по 25 тис. євро, плюс 10 тис. на судові витрати одному з них. Таким чином, сумарні виплати з держбюджету по одному позову складуть рекордні 435 тис. євро.

У цілому, за день Україна програла в Страсбурзі понад 1,1 млн євро, що становить 11,7 млн грн за нинішнім курсом. Експерти говорять про безпрецедентність програшу і відзначають, що Київ буде програвати справи і далі. "Це становить близько третьої частини від всієї суми, яку Україна заплатила за позовами до ЄСПЛ за весь 2012 рік. Думаю, тепер рішень буде все більше, і вони будуть все дорожче обходиться країні", - заявив член правління Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

За даними правозахисників, керівництво Ізяславській колонії неодноразово практикувало використання спецназу для вирішення протиріч з ув'язненими. Через такі дії тюремників держава раніше вже програла декілька сотень тисяч євро за позовами, які розглядалися в ЄСПЛ раніше. !zn

Читайте також:

Україна лідирує за кількістю скарг до Європейського суду з прав людини

Євросуд розгляне скаргу українки, яка зрізала з вінка прізвище Януковича

ЄС чекає від України виконання всіх рішень Євросуду