Україна ризикує опинитися глибоко відсталою у військовому плані

27 сiчня 09:59

Національна оборонна промисловість здатна забезпечити потреби ЗСУ в нових зразків озброєнь і військової техніки не більш ніж на 30%.

 

Якщо в Україні не з'явиться нова ідеологія закупівель новітніх систем озброєнь для Збройних сил, то в найближчі чотири-п'ять років держава виявиться глибоко відсталою у військовому плані, а ризики використання застарілої військової машини зростуть у рази. Таку думку в статті для "Дзеркала тижня. Україна" висловив директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

За його словами, йдеться про необхідність негайних закупівель, оскільки результати програмних (пріоритетних) проектів з'являться не раніше ніж через три-чотири роки.

"Приміром, Міноборони України й РФ одночасно закупили БЛА. Однак у Росії вже розгорнуто виробництво безпілотників "Форпост" і "Застава", створених на базі ізраїльських Searcher Mk.II і Bird Eye 400, відповідно. Тоді як в Україні комплекс Bird Eye 400 навіть не освоєно належними структурами ЗСУ", - пише автор.

Він зазначає, що в Україні не практикується і не розвивається імпорт іноземних оборонних технологій, хоча національна оборонна промисловість здатна забезпечити потреби ЗСУ в нових зразків озброєнь і військової техніки не більш ніж на 30%.

Докладніше читайте в матеріалі "Армії XXI століття: дзвін мечів і стогін булату" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Україна витрачає на армію в п'ять разів менше Польщі

Янукович доручив підготувати "реалістичну" концепцію реформи армії

Лише п'ята частина бойових літаків в українській армії здатна піднятися в повітря

В армію за 20 років не надійшло жодного зразка ОВТ, що впливає на обороноздатність країни