Україна посіла 130-е місце у світовому рейтингу сприйняття корупції

27 сiчня 07:54

Чиновники в Україні, згідно зі звітом Transparency International, все ще рідко притягуються до відповідальності та отримують належне покарання за свої злочини.

 

На сьогоднішній день індекс CPI країни становить 27 балів із 100 можливих, що всього на 1 бал більше, ніж у минулому році. У світовому рейтингу Україна посідає 130 місце із 168 позицій. У минулому році країна була на 142-му місці з 175 позицій, йдеться у звіті Transparency International.

Трійкою лідерів у відомому світовому антикорупційному рейтингу CPI 2015 року Данія, Фінляндія і Швеція з 91, 90 і 89 балами відповідно. Найбыльш корупційними країнами світу є Північна Корея і Сомалі з 8 балами. "Колегами" України з антикорупційного індексу є Іран, Камерун, Непал, Нікарагуа і Парагвай.

Аналогічна ситуація у ще кількох пострадянських країнах - Вірменії (95-е місце), Молдова (103-е), Азербайджан (119-е) і Росії (також 119-е).

Один з найгірших у світі рівнів корупції Transparency International фіксує в Афганістані, став 166-м. Гірша ситуація тільки в Сомалі і Північній Кореї. Недалеко від цієї країни в рейтингу розташувалися Ірак, Туркменістан і Узбекистан.

"Якщо проаналізувати, що відбувається з антикорупційними реформами в Україні, то не так багато і відбувається. Політична воля досить слабка - уряд не демонструє рішучість до роботи по приборканню корупції", - зазначила регіональний координатор міжнародної правозахисної організації Transparency International в європейських і центральноазіатських країнах "Співдружності незалежних держав" Світлана Савицька.

"Здійснити невелике зростання індексу Україні вдалося завдяки збільшенню суспільного засудження корупціонерів, створення антикорупційних органів і появи руху викривачів корупції. А ось зволікання з реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у відносинах бізнесу і влади не дають Україні зробити рішучий крок вперед за показниками СРІ", - йдеться в повідомленні організації.

Отримати підвищення рейтингу в цьому році Україні вдалося завдяки більш критичному ставленні суспільства до корупціонерів. Про це свідчать дані дослідження Bertelsmann Foundation Transformation Index, які враховуються при визначенні CPI. Згідно зі звітом, збільшилася кількість викривачів корупції, зростає кількість гострих матеріалів про корупціонерів у ЗМІ, на які влада реагує. Представники законодавчої і виконавчої гілки влади все менше використовують свої службові повноваження для незаконного збагачення, побоюючись зіпсувати свій імідж в очах суспільства. "Втім, питання невідворотності покарання корупціонерів залишає бажати кращого. На сьогоднішній день чиновники рідко притягуються до відповідальності отримують належне покарання за свої злочини", - підкреслили в Transparency International.

Також спостерігається незначне просування у частині створення державних інститутів щодо протидії корупції, зазначено в дослідженні Freedom House, Nations in Transit. "Влада дійсно зробила ряд позитивних кроків у бік створення законодавства про важливих антикорупційних органах, але зволікає з його імплементацією. Окремим хворим питанням залишається спроби представників влади особисто контролювати обрання керівництва цих органів", - підкреслюють дослідники.

Гірше на індексі CPI позначилася взаємодія влади та бізнесу. За останній рік рівень корупції зріс в частині надання комунальних послуг підприємцям, щорічних податкових відрахувань. У той же час відбулося несуттєве покращення про винесення судових рішень на користь підприємців і етичних норм поведінки державних чиновників при спілкуванні з представниками бізнесу. "Але позитив у цих питаннях не переважило негатив від взаємодії з комунальниками та податківцями", - йдеться в повідомленні.