Україна побудувала для Китаю найбільший у світі десантний корабель на повітряній подушці

27 квiтня 13:07

Перший десантний корабель на повітряній подушці, побудований у Феодосії за спеціальним замовленням китайських ВМС, відправлено до Китаю.

 

Феодосійська суднобудівна компанія "Море" завершила будівництво першого бойового корабля для китайської армії.

Найбільший у світі десантний корабель-амфібія на повітряній подушці класу "Зубр" був спущений на воду 26 квітня. В акваторії морського феодосійського торгового порту корабель за допомогою кранів повантажили на судно-перевізник і відправили в Китай.

Як розповів глава компанії "Море" Віталій Кривенко, "проект 958" - найбільший корабель на повітряній подушці в своєму класі, виготовлений "під ключ" колективом підприємства за участю вітчизняних і російських партнерів.

"Незважаючи на труднощі (у тому числі аварії, коли при переміщенні корпусу в цеху не витримала навантажень кран-балка і загинуло дві людини), ми довели, що Україна, як і раніше, дає путівку в життя унікальним кораблям. Три китайські екіпажі, з 27 осіб кожен, вже пройшов навчання. Амфібія слідує без систем озброєння - їх встановлять на місці", - зазначив Кривенко.

Згідно зі своїми характеристиками, корабель на повітряній подушці розвиває швидкість до 60 вузлів на годину і призначений для прийому з обладнаного або не обладнаного берега бойової техніки і особового складу морських десантів, перевезення їх морем, висадки на необлаштоване узбережжя та вогневої підтримки десантних військ.

Також він може здійснювати транспортування хв і постановку мінних загород. Амфібія здатна перевозити на вибір 500 десантників, або три бойові танки, або десять Бтрів, або вісім БМП.

Акт приймання десантного корабля 19 квітня підписали представники державного концерну "Укроборонпром" та військово-морських сил Китаю.

Контракт на постачання чотирьох таких кораблів загальною вартістю 320 млн доларів був підписаний з Китаєм ще в 2008 році.

Другий "Зубр" теж відправиться в Китай у цьому році. Інші будуть побудовані вже в КНР за участю наших фахівців. !zn

Читайте також:

Україна незаслужено потрапила до п'ятірки провідних експортерів зброї, - експерт

ЧФ РФ продовжує займати кримську землю, не підписавши жодного договору про оренду

Росія побудувала свій продукт кримського полігону НВТКА

Україна просить у Росії причал для свого єдиного підводного човна