У Табачника заспокоїли, що "видаляти" Хмельницького і Шевченка з курсу шкільної історії не будуть

16 лютого 12:50

У Міносвіти пояснюють: для паніки немає причин - у 5-у класі дітям потрібно читати лише вступний курс, який повинен зацікавити дитину, а тому було прийнято рішення відмовитися від складних формулювань і хронологічного принципу викладу історії.

 

З 1 вересня учні 5 класів будуть вчити нову історію України: в програмі немає жодної історичної постаті. Вони з'являться в наступному навчальному році, з 6 класу.

Пояснюють: для паніки немає причин - у 5-у класі дітям потрібно читати лише вступний курс, який повинен зацікавити дитину, а тому було прийнято рішення відмовитися від складних формулювань і хронологічного принципу викладу історії, пише "Сегодня".

"Це історія України для дітей, яким 10-11 років, вона не викладається системно. Абсурдно говорити, що зникло поняття "Українська держава"! Коли дітям розповідають про відновлення незалежності, хіба мова не про українську державу? Завдання курсу - підготувати школярів до вивчення історії. Загальна тенденція в Європі і світі - розвантаження. Є завдання навчити розуміти історію, викликати до неї інтерес", - пояснив директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН Олександр Удод.

За його словами, "ніхто Хмельницького і Грушевського не викидав" - просто в новій програмі немає жодної історичної постаті.

"Це принциповий підхід, підтриманий багатьма вчителями і методистами. Курс для 5 класу складається з трьох великих тематичних блоків. Перший пояснює, як історики дізнаються про минуле. У другому дітям розкажуть про найяскравіші події, про київських князів, козаків, революції, про життя та побут українців. Третій розділ буде про пам'ятники історії - замки і палаци, парки, храми, ікони. Це зацікавить дітей, ми впевнені", - підкреслив Удод.

При цьому з 6 класу і до 11-ого, за його словами, вже почнеться системне вивчення історії, і там вже школярі дізнаються докладно про всіх історичних персонажів. !zn

Читайте також:

Бандеру і Шухевича в тестах з історії України замінили на Щорса та П'ятакова

Табачник пообіцяв "покращення" у зовнішньому незалежному оцінюванні

В Україні видали посібник для істориків, як обходити гострі кути

Українські і російські вчені написали посібник з історії без Голодомору, УПА і Мазепи