У НАЗК роз'яснили механізм притягнення до відповідальності за недостовірні е-декларації

09 листопада 13:33

Для початку чиновників попросять пояснити дані з їхніх декларацій. За результатами перевірки буде відкриватися адміністративне провадження.

 

Для перевірки інформації з е-декларацій НАЗК буде використовувати бази даних з реєстрів держорганів, а також інших джерел інформації, повідомив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Руслан Радецький.

"Якщо буде встановлена різна інформація в декларації та у даних, які до нас надійдуть, НАЗК буде запрошувати до себе суб'єкт декларування з проханням надати пояснення з приводу тих розбіжностей, які виникли", - сказав він.

"У разі підтвердження цього факту (невідповідності) НАЗК буде здійснювати повну перевірку декларації суб'єкта декларування. За результатами цієї перевірки буде відкриватися адміністративне провадження, буде складено адміністративний протокол і направлятися в суд для притягнення до відповідальності суб'єкта декларування", - пояснив Радецький.

Читайте також: Ляшко задекларував мільйон доларів готівкою і квартиру площею 370 метрів

Посли країн G7 в Україні наголосили, що найважливішим елементом системи е-декларування має стати наявність у НАЗК "здібності, ресурсів і незалежності для перевірки даних декларацій належним чином і управління системою електронного декларування активів".

Екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак вважає, що незважаючи на дійсно величезний позитив е-декларування, потрібно враховувати його великі ризики і небезпеки, зумовлені ситуацією в державі і можливістю використовувати результати декларування всупереч його основному призначенню. Детальніше читайте в матеріалі "Е-приховування та е-полювання" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".