У МОН запропонували обирати главу НАЗЯВО виключно з кандидатур, запропонованих міністром

19 березня 12:51

Чиновники МОН намагаються ліквідувати незалежність Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти.

 

Міністерство освіти і науки України запропонувало внести до закону України "Про вищу освіту" зміни, згідно з якими глава Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) обирається з числа трьох кандидатур, запропонованих главою міністерства.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Лідія Суржик. За її словами, відповідний документ оприлюднено на сайті МОН для громадського обговорення.

Крім закріплення за міністром повноважень пропонувати кандидатури на посаду голови НАЗЯВО, в МОН пропонують також скоротити відомство із 17 до 25 осіб, які будуть призначатися Кабміном на підставі рішення конкурсної комісії. Конкурсний відбір, при цьому, буде вестися "з урахуванням принципів гендерного балансу і галузевого представництва".

"Найістотніше в МОНівському проекті змін до Закону "Про вищу освіту" - це намагання легітимізувати стару командно-адміністративну схему формування нацагентства. Щоб у ньому були "свої" люди. Підконтрольні та залежні. Такі, яких можна смикнути, як ляльок, за ниточку. Чим тоді НАЗЯВО відрізнятиметься від департаменту МОН? Вивіскою?", - задається питанням автор.

За словами Суржик, навколо НАЗЯВО вже майже два роки ведуться справжні баталії.

"Почалося все зі скандальних виборів до НАЗЯВО, потім було відкликання тих, хто потрапив під дію закону про очищення влади та довибори двох нових членів, звинувачення окремих членів нацагентства в плагіаті, зрештою, не менш скандальні вибори голови НАЗЯВО, якого на цій посаді так і не затвердив Кабмін. Сергій Храпатий, який з невеликим відривом виграв вибори, на сьогодні є керівником секретаріату агентства. І судиться з віце-прем'єром Вячеславом Кириленком за те, що високопосадовець назвав його "прямим ставлеником минулого злочинного режиму", заявивши під час урядової наради, що "ми не можемо затверджувати ставлеників минулого режиму…", - йдеться в статті.

Читайте також: Сучасна IТ-освіта: розмірковуємо чи діємо?

Суржик вказує, що заступники голови агентства також не затверджені, і робота агентства фактично заблокована.

Як зазначає членкор НАНУ Валерій Мазур, після того, як Кабмін своєю постановою за ініціативою МОН вилучив з "Порядку присудження наукових ступенів" розділи "Позбавлення наукових ступенів" і "Розгляд апеляцій", у законодавстві з'явилась прогалина в частині порядку розгляду заяв про скасування рішення спецради у разі виявлення академічного плагіату.

"Від імені "Української федерації вчених" я звернувся до МОН за роз'ясненнями. І отримав цікаву відповідь. У ній ішлося про те, що МОН фактично прагне повернути собі повноваження, якими наділено НАЗЯВО. Тоді не зрозуміло, яка роль у цьому процесі відводиться нацагентству"", - цитує слова вченого автор.

Тим часом, у січні нинішнього року МОН подало в Кабмін проект постанови "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України", в якому пропонується, серед іншого, наділити МОН повноваженнями створювати спеціалізовані вчені ради із захисту дисертаційних робіт, контролювати їх роботу, розглядати апеляції щодо прийнятих ними рішень, а також приймати рішення про позбавлення наукових ступенів. Уряд даний проект відхилив, як такий, що суперечить закону "Про вищу освіту".

Детальніше про конфлікт інтересів навколо НАЗЯВО і запропонований МОН проект змін до закону України "Про вищу освіту" читайте у статті Лідії Суржик "Незалежне агентство або театр маріонеток?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".