У містах України пройшли першотравневі демонстрації

01 травня 17:01

В українських містах відбулися мітинги і хода з нагоди Дня солідарності трудящих. Наймасштабнішою була акція в Криму.

 

В Україні у більшості великих міст 1 травня пройшли масові демонстрації.

Першотравневий мітинг "лівих" сил біля Монументу Слави у Львові, учасниками якого було близько 50 осіб, охороняли 500 міліціонерів. Про це 1 травня сказав начальник міліції Львівщини Олександр Рудяк

На питання, чому така велика кількість міліціонерів і чи очікували провокацій, Рудяк відповів: "Ми охороняємо громадський порядок, ми не очікуємо провокацій, але були готові до будь-якого розвитку подій".

Він також зазначив, що в міліції з 29 квітня діє оперативний штаб, який відстежує всі події на території Львівської області.

Мітинг у Львові відбувся без інцидентів. На нього прийшли представники КПУ, ПСПУ Наталії Вітренко, Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць "За майбутнє дітей України", ветеранських організацій з партійною символікою і гаслами: "Першотравень-2013. Геть капіталізм! Влада - трудящим!", "Ні торгівлі землею!", "Хай живе 1 травня - День міжнародної солідарності трудящих!".

Оратори засудили "наступ олігархів на права трудящих", нові житловий і трудовий кодекси, закон про продаж землі і зачитали звернення лідера КПУ Петра Симоненка до Генпрокурора щодо ухвал Львівської та Івано-Франківської міських рад про заборону використання окупаційної символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території Львова та Івано-Франківська.

200 демонстрантів провели ходу від Арсенальної до Контрактової площі з нагоди 1 Травня в Києві. Близько 200 прихильників ряду громадських організацій провели ходу від Арсенальної до Контрактової площі з нагоди Дня міжнародної солідарності трудящих у Києві.

Акція почалася о 13:10 і закінчилася о 15:10 у середу, 1 травня, мітингом на Контрактовій площі, біля пам'ятника Гетьману Сагайдачному. В акції взяли участь активісти "Автономної спілки трудящих", студентської профспілки "Пряма дія", а також активісти ряду анархічних рухів.

Потім скандували: "Геть фашистів, геть капіталістів!", "Держава - новий терорист", "Свобода, рівність, глобальна солідарність!", "Бунтуй, кохай, права не відбивай". Учасники тримали прапори своїх організацій, транспаранти: "Смерть в'язниці - свобода протесту", "Саджайте рослини, а не людей", "Розпалюй полум'я класової війни".

На мітингу, що відбувся на Контрактовій площі, організатори акції закликали владу звільнити всіх політв'язнів.

2 тисячі прихильників ПР, КПУ і представників профспілок пройшли колонами по площі Леніна в Дніпропетровську. Близько 2 тисяч прихильників Партії регіонів і Комуністичної партії, а також представників профспілок пройшли колонами по площі імені Володимира Леніна в центрі Дніпропетровська з нагоди 1 Травня.

Демонстранти почали ходу від Театру опери та балету і під транспарантами і прапорами обласних профспілок, КПУ і ПР дійшли до площі Леніна.

Очолили ходу керівники обласних профспілок, Дніпропетровської облдержадміністрації, мер міста Іван Куліченко. Потім частина демонстрантів - прихильників КПУ залишилася на площі для проведення мітингу.

Крім того, багато учасників мітингу тримали прапори з символікою колишнього СРСР та Української радянської соціалістичної республіки.

Понад 1 тисяча прихильників Комуністичної партії України провели ходу та мітинг з нагоди 1 Травня в Харкові. Учасники акції зібралися в сквері на вулиці Університетській та пройшли колоною по площі Конституції, вулиці Сумській на площу Свободи.

Учасники акції несли прапори КПУ, а також прапори з написом "СРСР" і з портретом Леніна, портрети Леніна і Маркса, плакати "Геть капіталізм!", "Вперед до соціалізму", "Хай живе союз України, Росії і Білорусі" та інші.

У ході також взяла участь колона "Союзу радянських офіцерів", які несли прапори родів військ радянської армії.

Також близько 20 тисяч людей провели в середу, 1 травня, ходу по центральному проспекту Кірова до площі Радянської в Сімферополі з нагоди 1 Травня. У колонах йшли чиновники, працівники кримських підприємств, дівчата-мажоретки, студенти, школярі, юні спортсмени та танцівники. Люди несли різнокольорові кульки, прапорці, квіти, іноді скандуючи "Ура!".

Прихильники Партії регіонів, колона яких була наймасовішою і йшла понад 1,5 годин, тримали в руках прапори політичної сили, Криму та України. Активісти Комуністичної партії йшли під прапорами КПУ, представники організації "Український вибір" - під своїми прапорами.

В ході демонстрації проїхали баггі, байкери на мотоциклах, велосипедисти. Потім пройшли кілька десятків молодих людей, учасників так званої "монстрації". Вони несли плакати "Проблемы с расстановкой приоритетов", "Ты об этом пожиреешь" і т.п.

Як повідомлялося, в 142 країнах світу проходить у середу святкування 1 травня - Міжнародного дня солідарності трудящих. !zn

Читайте також:

Першотравневі акції пройшли без особливих порушень, - МВС

В Туреччині першотравневу демонстрацію розігнали водометами і сльозогінним газом

У 142 країнах світу сьогодні святкують Першотравень