У Львові розпочався перший в історії України суд за участю присяжних

30 квiтня 16:44

Разом із двома професійними суддями у процесі беруть участь троє присяжних. Адвокат підсудного вже вніс клопотання про недовіру професійним суддям.

 

Перший в історії незалежної України судовий процес за участю присяжних проходить у Личаківському районному суді Львова.

У вівторок, 30 квітня, суд почав слухання у справі за обвинуваченням громадянина Королівства Марокко Шакіба Отмана в умисному вбивстві відомого львівського хірурга Леона Фрайфельда.

Разом з двома професійними суддями в процесі беруть участь троє присяжних, обраних методом випадкової вибірки зі списку, затвердженого Львівською міською радою.

На початку процесу суд заслухав клопотання сторін. Зокрема, адвокат підсудного Ярослав Гондзюлевич заявив клопотання про заборону фото- і відеозйомки, але суд його відхилив.

Також суд відхилив клопотання адвоката підсудного про відвід представника державного обвинувачення з причини того, що він, за твердженнями захисту, під час досудового слідства здійснював тиск на підсудного. Зокрема, стверджує адвокат, прокурор намагався нав'язати підсудному іншого адвоката", а крім того, деякі слідчі дії проводилися без участі адвоката.

Після наради суд відхилив і це клопотання і адвокат підсудного вніс нове клопотання - про недовіру професійним суддям. Представники потерпілої сторони назвали таку заяву спробою адвоката підсудного затягнути час і висловили категоричну незгоду з таким клопотанням. В даний час суд пішов у дорадчу кімнату для прийняття рішення.

Отмана звинувачують у тому, що вранці 19 жовтня минулого року він до смерті побив відомого травматолога Фрайфельда. Іноземець був затриманий на місці злочину, а потерпілий помер від отриманих травм. За даним фактом було порушено кримінальну справу за частиною 7 статті 115 Кримінального кодексу України.

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі від 10 до 15 років або ж довічне ув'язнення. !zn

Читайте також:

Конституційна асамблея забула включити положення про право обвинуваченого на суд присяжних

"Дніпропетровський терорист" заявив про тиск і вимагає суду присяжних