У Кривому Розі демонтують нелегальні МАФи

18 сiчня 14:58

Міськрада Кривого Рогу ухвалила рішення про демонтаж близько сотні кіосків, які працюють без дозвільних документів.

 

У Кривому Розі спалахнув скандал, пов'язаний із демонтажем МАФів. Представники ТОВ "Преса М" повідомили у ЗМІ про утиски свободи преси в окремо взятому місті. Тиск на пресу виразився, за їхніми словами, у рішенні міськвиконкому демонтувати кіоски їхньої торговельної мережі. Гендиректор "Преси М" Олег Макаренко навіть зробив гучну заяву про те, що вивіз за кордон своїх близьких, побоюючись за свою безпеку.

Як стало відомо виданню "Комсомольська правда в Україні", ще у 2012 році міськрада Кривого Рогу ухвалила рішення про демонтаж близько сотні кіосків, які працюють без дозвільних документів. При цьому більше тисячі МАФів (малих архітектурних форм), у тому числі й кіоски Преси "М", у яких оформлені документи, продовжують працювати.

За ці два тижні силами комунального підприємства "Реклама і парковка" у Кривому Розі вже демонтовано близько 70 незаконних МАФів, у тому числі:

торгові кіоски "Салтівський МК", які здійснюють торгівлю ковбасою та напівфабрикатами, встановлені без правовстановлюючих документів, - не менше 10 шт.;

магазини торгової мережі "Сімейка" - за даними джерела, демонтовано не менш 5, у тому числі і на 95-му кварталі;

10 кіосків "Друк КР", які торгують цигарками і пресою;

фірмові кіоски м'ясокомбінату "Ятрань" у кількості 7 штук, "Ярмолинські напівфабрикати" - 10 штук тощо.

У даний час продовжується робота з наведення порядку з торгівлею в місті.

Ситуацію прокоментувала юрист міськвиконкому Вікторія Гожій. "Це винятково юридичне питання, тут немає ніякої політики. Криворізький міськвиконком, як і місцева влада у Києві, Львові та Донецьку, просто наводить лад з малими архітектурними формами", - сказала Вікторія.

"Багато МАФів у місті встановлені з порушеннями чинного законодавства або без відповідних дозвільних документів. Не кажучи вже про величезну кількість кіосків, які псують естетичний вигляд міста. Зокрема, у 24 кіосків мережі "Преса М", про яких останнім часом багато пишуть і розповідають ЗМІ, відсутні правовстановлюючі документи на землю. Але ці кіоски, навколо яких метушня, становлять лише малу частину від числа МАФів, які міська влада демонтує. Крім них у списку - торговельні точки іншої мережі продажу преси, а також магазини, в яких здійснюється торгівля продовольчими товарами. Всі вони встановлені з порушеннями. У таких магазинах, і про це багато писали ЗМІ, продаються цигарки неповнолітнім тощо. Звичайно, крім порушення закону це викликає багато нарікань від жителів", - зазначила юрист.

Підтверджує слова юриста і правозахисник Лозицький: "Цей скандал не має стосунку до політики і свободи слова, як це намагаються представити деякі бізнесмени, яким належать торгові точки. Всім відомо, що основний дохід цієї мережі приносить аж ніяк не продаж газет і журналів. До нас регулярно надходили сигнали про продаж цигарок неповнолітнім, були повідомлення про продаж алкогольних напоїв і навіть легких наркотиків".

У місті кажуть, що справжній власник мережі - Анатолій Асингеров, бізнесмен, добре знайомий жителям Кривого Рогу ще з неспокійних 90-х. За інформацією сайту "Україна кримінальна", Анатолій Асингеров на прізвисько "Пацюк" досі має зв'язки у кримінальному світі. Цей факт сам по собі нічого не доводить, але в місті ходять різні чутки. Наприклад, чому у конкурентів мережі "Преса М" за останні роки було спалено десять кіосків і машину.

Таким чином, черговий роздутий "політичний скандал виявився, як це нерідко трапляється, з душком.

"Приведення діяльності МАФів у відповідність із законом наведе лад у міській торгівлі і посилить контроль за продажем цигарок і алкоголю неповнолітнім. І я звертаюся до громадськості: у випадку якщо ви бачите факти такого незаконного продажу, звертайтеся в громадські організації і правоохоронні органи для припинення цієї діяльності", - сказав Лозицький.