Спецслужби РФ обшукали кримську школу і вилучили "заборонену літературу"

09 вересня 16:29

Російські спецслужби в пошуках екстремістської літератури дісталися до шкіл. Меджліс скаржиться на масові порушення прав людини.

 

В гімназії-інтернаті для обдарованих дітей в с.Танкове Бахчисарайського району Криму 9 вересня провели обшук. Про це повідомила мати одного з учнів.

"Прийшли осіб шість-сім в цивільному, маски-шоу не було. Йшли цілеспрямовано до бібліотеки і по всьому адміністративному навчального корпусу. Знайшли якісь три книги, які взагалі бібліотекар в очі не бачила, не знає. Вони якогось релігійного характеру. Вона не знає ні хто написав, ні змісту. Це якась провокація", - розповіла жінка "Центру журналістських розслідувань".

За її словами, книги були вилучені, складено протокол. Після бібліотеки "гості" відвідали всі приміщення школи, зажадали зняти всю кримськотатарську національну символіку і налякали дітей.

"Вони пішли по всій території, по навчальному корпусу, по класах пройшли. Але до цього сказали все зняти всю кримськотатарську символіку, всі книги прибрати, які нібито могли викликати підозру. Перелякані діти, вчителі. Закінчилося все в адміністративному корпусі зі спілкуванням з директором і перевіркою іншої документації", - розповіла вона.

На даний момент невідомо, представники якої служби прийшли з обшуком, і на яких підставах обшук проводився.

Нагадаємо, в серпні в пошуках наявності екстремістської літератури у Криму ФСБ провела обшуки в кількох медресе - мусульманських навчальних закладах для дітей.

Крім того, за останні кілька тижнів у Криму почастішали обшуки у кримськотатарських родинах. Правоохоронці вриваються в будинки під приводом пошуку зброї, наркотиків і екстремістської літератури. Останні масові обшуки були проведені в Нижньогірському районі.

Між тим, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляє про доцільність проведення міжнародного моніторингу дотримання прав людини в Криму, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як повідомив Чубаров на брифінгу в Києві 9 вересня, у Криму масово порушуються права людини, зокрема кримсько-татарського народу: відбуваються обшуки в будинках, виклики на допити, переслідування. На його переконання, все це робиться з метою "розчавити кримських татар, як організовану структуру". !zn