У Києві відкрилася виставка робіт Зиновія Толкачова про Освенцім

27 сiчня 01:11

У Національному музеї історії України в Другій світовій війні також можна ознайомитися з артефактами цифрової колекції "Бабин Яр".

 

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні (Київ) відбулася презентація художніх творів Зіновія Толкачова, приурочена до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту, який відзначається 27 січня.

В експозиції представлені роботи художника із серій "Освенцим" і "Квіти Освенцима", створені у 1945-1946 роках. Толкачов відомий як один із перших радянських художників, який усвідомив і почав поширювати інформацію про Голокост як про трагедію європейського єврейства та цивілізації в цілому, таборах смерті як інструмент геноциду в Новітній час.

У 1950-х - 1960-х роках роботи Толкачова в СРСР були оголошені "сіоністсько-релігійними" його творчість названо "глибоко хибною" а сам він затаврований як "втілення безрідного космополітизму та буржуазного націоналізму".

Крім того, в музеї відбулася презентація цифрової колекції "Бабин Яр".

Під час Голокосту в роки Другої світової війни шість мільйонів європейських євреїв були вбиті нацистами та їх поплічниками.

Нагадаємо, концентраційний табір Освенцім був звільнений військами Першого українського фронту 27 січня 1945 року.