Три чверті українців назвали Сталіна жорстоким нелюдяним тираном

01 березня 12:29

Жити при Сталіні згодні лише 15% українців. Але майже половина жителів Східної України вважають його мудрим керівником, який привів СРСР до могутності і процвітання.

 

Жорстоким, нелюдським тираном, винним у знищенні мільйонів невинних людей, Сталіна вважають 74% українців. Не згодні з цією характеристикою 13% респондентів, опитаних Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Дослідження показало, що більше третини населення України (37%) негативно ставляться до особистості Сталіна, позитивно ставляться 22% українців, а байдуже - 28%.

З повагою ставляться до Сталіна 16% населення, з симпатією - 5%, з захопленням - 2%. З ворожістю, роздратуванням , огидою і ненавистю - 16%, з острахом - 8%.

Істотно відрізняється ставлення до особистості Сталіна по регіонах: так, позитивне ставлення превалює у Східному (36%) і Південному (27%) регіонах, негативне - в Західному (64%) і Центральному (39%);

Менше позитивно налаштованих до особистості Сталіна серед молоді 18-29 років (16%), найбільше - серед літніх людей, 70 років і старше - 35%. Менше позитивно налаштованих до особистості Сталіна серед людей з вищою освітою (19%), інші освітні групи 22-25%.

Мудрим керівником, який привів СРСР до могутності і процвітання Сталіна вважають 34% опитаних (на Заході 12%, на Сході 48%), не згодні з цим твердженням - 47%.

З твердженням, що наш народ не зможе обійтися без такого керівника як Сталін, який прийде і наведе лад, згодні 27% населення, не згодні з цим - 57% опитаних українців. Більше згодних на Сході (36%), найменше - на Заході (9%)

Більше половини українців (53%) впевнені, що не хотіли б жити при такому голові, як Сталін, ще 20% відповіли "ні". Однозначно хотіли б жити при Сталіні 6%, "напевно так" відповіли 9% опитаних. Найбільше охочих жити при Сталіні на Сході - 26%, менше всього на Заході - 5%.

КМІС провів власне опитування громадської думки в Україні з 8 по 17 лютого 2013 (з питань досліджень, проведених в Росії, Грузії, Вірменії та Азербайджані).

Методом інтерв'ю опитано 2032 респондентів, які проживають у всіх областях України (включаючи місто Київ) і в Криму за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%. !zn

Читайте також:

Кримські татари розгромили вуличну виставку про Сталіна у Сімферополі

На центральну площу Харкова 23 лютого винесли портрет Сталіна

Волгоград знову перетворився на Сталінград

Комуніст Царьков отримав ляпас за загрозу знову розстрілювати українців