Третина виділених на ремонт доріг грошей піде у Донецьк і Дніпропетровськ

22 березня 08:28

Кабмін розподілив основні кошти на ремонт і будівництво доріг в 2013 році. Найбільше грошей отримають східні області.

 

Близько третини всієї суми виділених на ремонт українських доріг грошей - 2,25 млрд грн із семи мільярдів - отримають Донецька та Дніпропетровська область.

Для порівняння: Херсонській та Хмельницькій областям дістанеться 249,17 млн грн і 168,88 млн грн відповідно, Волинській - 104,3 млн грн, пише "Коммерсант-Украина" з посиланням на проект постанови Кабміну з переліком об'єктів будівництва і ремонту автодоріг країни у 2013 році, затверджений 20 березня.

Явну диспропорцію у розподілі коштів між регіонами заступник глави "Укравтодору" Володимир Галушко пояснив тим, що "об'єкти для будівництва, реконструкції та ремонту відбиралися за ступенем соціальної та економічної важливості".

"Наприклад, у Дніпропетровській і Донецькій областях буде добудована дорога, яка сполучить Львів з Луганськом, що дозволить виконати доручення президента Віктора Януковича доїжджати за 11-13 год з одного кінця країни в інший", - зазначив Галушко.

За його словами, у 2011 і 2012 році, навпаки, значна частина коштів прямувала у західні регіони: "У нас автодороги загального користування з'єднуються між областями і містами, тому відбувається дисбаланс виділення коштів на той чи інший регіон".

Всього розподілені 7,28 млрд грн, виручені "Укравтодором" за рахунок випуску облігацій. Основна частина коштів - 6,98 млрд грн - піде на будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний ремонти автодоріг загального користування державного і місцевого значення.

Ще 300 млн грн планується витратити на п'ять автодоріг міжнародного значення: Київ-Ковель-Ягодин, Київ-Чоп, Київ-Харків-Довжанський, Київ-Чернігів-Нові Яриловичі і Київ-Одеса.

- Ремонт дороги до теплиць Фірташа коштує вдвічі дорожче, ніж ремонт міжнародної траси

Незважаючи на жалюгідний стан українських автомобільних доріг, в уряді не мають наміру збільшувати суму витрат на їхній ремонт.

Нагадаємо, в 2012 році "Укравтодор" витратив на дорожні роботи 6,95 млрд грн. У поточному році "Укравтодор" планував залучити на ці цілі 14 млрд грн шляхом випуску облігацій, але зміг залучити лише половину.

Ці кошти - практично єдині, які в цьому році отримає "Укравтодор" на ремонт і будівництво доріг. З держбюджету на потреби "Укравтодору" планується виділити 13,65 млрд грн, але з них тільки на виплату відсотків за раніше взятими кредитами "Укравтодору" зі спецфонду держбюджету буде направлено 8,4 млрд грн.

Аналогічна ситуація була і в минулому році: з 9,4 млрд грн на виплату відсотків було направлено 5,7 млрд грн. А згідно з програмою розвитку автодоріг до 2018 року, щорічно "Укравтодору" необхідно 50 млрд грн фінансування. Втім, в "Укравтодорі" розраховують ще і на кредитні кошти. "У 2013 році планується залучити 3,1 млрд грн у Європейського банку реконструкції та розвитку і Світового банку", - повідомив Галушко.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що для приведення українських доріг в "більш-менш пристойний" стан необхідно 500 млрд грн. !zn

Читайте також:

Через негоду в Україні припинився ремонт доріг

Азаров розповів, які дороги збирається побудувати в 2013 році

Україна зайняла за якістю доріг 137 місце у світі з 144

Віктор Янукович-молодший розповів чому в Україні погані дороги