Третина "афганців" в Україні - "липові"

15 лютого 10:28

У Союзі ветеранів Афганістану вимагають розібратися з фальшивими "афганцями" і збільшити фінансування на потреби справжніх.

 

За підрахунками українського Союзу ветеранів Афганістану, чверть, а в деяких районах навіть третина учасників бойових дій - "липові".

Більшість тих, хто за останні кілька років отримав посвідчення, ніколи не тримали зброю в руках, але користуються тими ж правами і пільгами, що і справжні "афганці".

"Знайшли міну в якомусь там районі, не буду говорити в якому. Військкомат пише наказ про розмінування. Хлопці приїхали, поставили пляшку військкомові. Після розмінування підірвали цю гранату і всім виписали посвідчення учасника бойових дій", - розповів про схему видачі фальшивих посвідчень голова союзу Сергій Червонописький в коментарі Радіо Свобода.

За його словами, у Севастополі, наприклад, 7500 учасників бойових дій - моряків, які взагалі в армії не служили.

"А це мільйони і мільйони народних грошей, які йдуть зовсім не туди, куди треба. А корумповані чиновники виписують собі посвідчення і на державу плювати", - обурився Червонописький.

Він відзначив, що торік в Україні видали більше восьми тисяч посвідчень учасника бойових дій. Цим у державі займаються цілих 7 відомств Міноборони, СБУ, МНС, МВС, служба спецзв'язку і захисту інформації, прикордонники і Податкова.

У Союзі пропонують створити одне-єдине відомство як альтернативу для зменшення кількості власників липових посвідчень.

"Сидить державний чиновник, сидить громадський діяч і дивиться в очі людині. На район в середньому по Україні від 100 до 250 учасників бойових дій інтернаціоналістів. Максимум 300. Можна з кожним провести співбесіду і дуже чітко визначитися", - вважає Червонописький.

Заступник голови Державної служби з питань інвалідів і ветеранів Володимир Сіроштан визнав, що його відомство не володіє інформацією про кожного пільговика. !zn

Читайте також:

Партія регіонів запевнила, що "афганців" і "чорнобильців" пільг не позбавляли

Після інциденту з Януковичем воїни-афганці заявили про репресії з боку влади

Під час покладання квітів афганці повернулися до Януковича спиною (фото)