Тільки в 10% українців 8 березня асоціюється з боротьбою за права жінок

07 березня 22:44

Молодь все частіше виводить 8 березня і 23 лютого за політику, свята обростають новими асоціаціями

 

Згідно з дослідженням соціологічної групи "Рейтинг", для абсолютної більшості опитаних (71%) 8 березня - це гарний привід зробити приємне близьким жінкам. Водночас для 11% свято 8 березня символізує боротьбу жінок за свої права, 9% - це політичне свято з радянського минулого, а для 6% - це просто звичайний день.

Чим молодші респонденти, тим частіше вони асоціюють свято 8 березня з гарним приводом зробити приємне близьким жінкам, тим частіше вони називає 8 березня політичні святом з радянського минулого.

Тільки для 7% чоловіків 8 березня символізує боротьбу жінок за свої права, тоді як серед жінок - таких вдвічі більше.

Люди в шлюбі та неодружені однаково ставляться до свята.

Більше тих, у кого асоціюється 8 березня з боротьбою жінок за свої права серед виборців КПУ, а тих, хто вважає його звичайним днем - серед прихильників "Свободи".

Для порівняння соціологи респондентам запропонували оцінити ставлення до 23 лютого.

Отже, тільки для 41% опитаних 23 лютого - це гарний привід зробити приємне близьким чоловікам (так частіше вважають жінки). Для 39% - це свято чоловіків, які мають або мали відношення до армії (так частіше вважають самі чоловіки). При цьому лише 12% вважають його політичним святом з радянського минулого, а 7% - звичайним днем.

"Таким чином, спостерігаємо тенденцію, коли молодь все частіше виводить 8 березня і 23 лютого за політику, свята обростають новими асоціаціями і традиціями, а політична складова вимивається", - відзначають соціологи.

Варто відзначити, що на 8 березня і 23 лютого дарують подарунки частіше, ніж на День Валентина (14 лютого), який залишається більш молодіжним святом. Так, майже 40% чоловіків і жінок отримали подарунки на День Валентина в цьому році, при цьому подарунок на 23 лютого отримали 70% чоловіків і ті ж 70% жінок очікують свій подарунок на 8 березня.

Опитування проводилося соціологічною групою "Рейтинг" 22 - 28 лютого 2013 року. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитуванням (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень, близьких до 30% - не більше 2%для показників близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень, близьких до 5% - не більше 1%. !zn

Читайте також:

Вкрадене свято: історичні трансформації 8 березня

Українські жінки на 8 березня хочуть все більше квітів

На честь 8 березня всі жінки Туркменістану отримають від президента по 14 доларів

У чоловіків і жінок схожі думки щодо подарунків на 8 березня