Світову корупцію в "оборонці" оцінили у 20 млрд дол, Україна - у групі з високим рівнем ризику

29 сiчня 09:11

Лише у двох країнах - Німеччині та Австралії - дослідники зафіксували низький ризик корупції. Найгірше військові бюджети контролюються в Єгипті, Сирії і Демократичній республіці Конго.

 

Більшість країн світу, серед яких і багато провідних експортерів озброєнь, не в змозі контролювати корупцію в оборонному секторі, прийшли до висновку автори дослідження Центру антикорупційних досліджень Transparency International. Корупція в оборонці обходиться світу у 20 млрд дол щорічно.

Організація вперше склала індекс боротьби з корупцією у військово-промисловому комплексі. Дослідження проводилося протягом двох років у 82 країнах світу. У дослідженні країни діляться на сім груп від A (дуже низькі корупційні ризики) до F (критичний рівень). 57 країн (70% цих країн) потрапили до групи D, E і F з високим ризиком корупції.

Україна увійшла до групи D+ (з досить високим рівнем ризику) разом з такими країнами, як Боснія і Герцеговина, Кенія, Кіпр, Кувейт, Індія, Ізраїль, Ліван, Мексика, Непал, ОАЕ, Сербія, Сінгапур, Таїланд, Південна Африка.

Великих експортерів зброї Росію, Китай дослідники віднесли до групи D (D-) з досить високим рівнем ризику.

Лише у двох країнах - Німеччині та Австралії - дослідники зафіксували низький ризик корупції. Найгірше військові бюджети контролюються в Єгипті, Сирії і Демократичній республіці Конго.

"Корупція в оборонному секторі - небезпечна і дорого коштує. Платять за корупцію всі: громадяни, військові, компанії і держави. Але при цьому більшість держав роблять недостатньо для того, щоб запобігти корупції, залишають незліченні можливості для безкарного казнокрадства і витрачають гроші, яким можна було б знайти краще застосування", - говорить автор доповіді Марк Пайман. !zn

Читайте також:

Transparency International оцінила рівень корупції в Україні: Ганьба для нації

Країни-сусіди озброюються набагато активніше за Україну

Японія збирається збільшити військові витрати, аби протистояти Китаю

Реформа української армії коштуватиме 155 млрд грн