Суд погодився розглянути хронологію підготовки і вторгнення військ Росії проти Украини

22 березня 17:15

Відбувся перший розгляд по суті.

 

Суд у справі про встановлення факту збройної агресії Росії проти України допитав перших 6 свідків. Розгляд справи по суті відбувся у Шевченківському районному суді Києва сьогодні у вівторок, 22 березня. Про це повідомив ініціатор справи, правозахисник, керівник проекту "Відкритий Суд" Станіслав Батрин.

Зокрема, свідок А.Сенченко навів обставини бездіяльності вищого керівництва країни в епізодах звільнення заручників. Зокрема, наведено обставини бездіяльності глави адміністрації президента Бориса Ложкіна.

Крім того, оприлюднено обставини загибелі військових у Іловайському котлі.

Суд також задовольнив клопотання Батрина про виклик та допит на наступному засіданні Пташника Євгена Тадеушовича, - виконувача обов'язків командира батальйону "Айдар", ветерана 9-ї окремої бригади спецпризначення.

Також до справи долучено хронологію обставин збройної агресії, тобто датований список подій, починаючи з 2013 року по сьогоднішній день, з підтвердженими даними про підготовку до вторгнення військ РФ на територію України, безпосереднього їх вторгнення та захоплення влади, вчинення військами РФ подальшої збройної агресії відносно України та її громадян.

"Дана хронологія готувалася нами останні місяці та включає переважно не повідомлення ЗМІ, а офіційну інформацію, яка отримана від органів державної влади як до, так і в ході даного судового провадження", - зазначив Батрин.

Наступний розгляд справи призначено на 12 квітня о 8:30 ранку.

Читайте також: Росія перекинула в Донбас танки, "Гради" і польовий госпіталь - розвідка

Нагадаємо, що правозахисник Станіслав Батрин ще 29 серпня 2014 року звернувся до Шевченківського районного суду з вимогою про встановлення факту збройної агресії проти України.

Участь у даній справі приймають Служба безпеки України, Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство юстиції України, Генеральна прокуратура України, Антитерористичний центр при СБУ, Посольство Російської Федерації в Україні, Президент України в особі Адміністрації.

Детальніше про юридичні сторони російської агресії проти України читайте у статті Станіслава Батрина в "Дзеркалі тижня. Україна" Війна проти Росії: юридичний фронт.