Стартувала четверта хвиля мобілізації

20 сiчня 03:19

Мобілізація в 2015 році пройде в три етапи і триватиме 210 днів

 

Мобілізація в 2015 році пройде в три етапи
Мобілізація в 2015 році пройде в три етапи

В Україні з 20 січня починається чергова хвиля мобілізації, ще дві планується провести в квітні і червні у відповідності з законом, який підписав президент Петро Порошенко 19 січня 2015 року.

У законі зазначається, що мобілізація буде проводитися протягом 2015 року в три черги протягом 210 діб. Протягом четвертої хвилі планується призвати на службу 50 тисяч військових, ще 50 тисяч планують призвати в разі загострення ситуації в Україні.

З 20 січня оголошена перша в 2015 році хвиля мобілізації тривалістю 90 днів, з квітня - друга хвиля тривалістю 60 днів, а з червня - третя, також тривалістю 60 днів.

Крім того, згідно з указом, в період з 18 березня по 1 травня буде проведена демобілізація військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період згідно з указом президента України від 17 березня 2014 р. №303 "Про часткову мобілізацію".

Читайте також: Від мобілізації звільнили одиноких і багатодітних батьків

У ході четвертої хвилі мобілізації призвані громадяни пройдуть підготовку в кілька етапів. Перший етап - це загальна військова підготовка офіцерів, сержантів і солдатів. Сюди входять медична, тактична, вогнева та інженерна підготовки. Далі буде проведена професійна підготовка за фахом тривалістю 26 діб. Після цього особовий склад буде направлений до підрозділу для проведення бойової злагодженості строком до 15 діб.

Офіцерський склад буде направлено для відповідної підготовки у військові навчальні заклади. Кваліфіковані солдати, сержанти будуть направлені в навчальні центри. Інші військовослужбовці будуть проходити підготовку в навчальних центрах і на військових полігонах. Таким чином, жоден військовозобов'язаний без проходження повного циклу підготовки не буде допущений до виконання завдань за призначенням.

Обсяги проведення мобілізації передбачають закликати таку кількість особового складу, щоб була можливість періодично здійснювати ротацію військовослужбовців.

Читайте також: Мобілізація торкнеться представників органів влади

У ході спланованих черг часткової мобілізації в армію можуть бути покликані жінки. Однак, порівняно із закликом чоловіків, існує певна різниця. Граничний вік перебування в запасі громадян жіночої статі становить 50 років, в той час, як для чоловіків - 60 років.

Військовозобов'язані віком від 20 до 60 років, які проходили військову службу, можуть бути призвані з мобілізації, при цьому, у віці від 50 до 60 років - тільки в добровільному порядку.

Громадяни України у віці до 25 років, які не проходили військову службу, можуть зараховуватись на військову службу виключно шляхом укладення контракту. При будь-яких умовах військовослужбовці, призвані на строкову військову службу, використовуватися в межах АТО не будуть. Крім того, мобілізації не підлягають священики і студенти денної форми навчання.